Tot nu toe zijn er 41 politieke partijen in Nederland, waaruit men op 17 maart kan kiezen voor de Tweede Kamer. In verband met de coronacrisis neemt de gemeente extra maatregelen om te zorgen dat alle stembureaus volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht, meldt zij.

Burgemeester Tjapko Poppens zegt te hopen op een hoge opkomst. Ter wille van veiligheid voor kiezers en leden van de stembureaus worden die bureaus ingericht overeenkomstig de richtlijnen van het RIVM. Dus met kuchschermen tussen de stembureauleden en kiezers, desinfectiezuilen en looproutes.

Kapjes

Op alle stembureaus zijn beschermende materialen aanwezig, zoals mondkapjes, handschoenen en desinfectie- en schoonmaakmiddelen. De stemhokjes worden schoongehouden en net als na iedere kiezer het rode potlood. In alle locaties is de ventilatie gecontroleerd, meldt de gemeente.

Alternatieven

Die beseft dat alle voorbereidingen er kiezers zijn die op 17 maart liever niet naar een stembureau gaan. Zij kunnen, zoals tijd trouwens, iemand machtigen. Wanneer zij ouder zijn dan 70 jaar kunnen zij ook per brief hun stem uitbrengen. Daarnaast zijn op maandag 15 en dinsdag 16 maart vier stembureaus speciaal open voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Loopafstand

De gemeente zegt het belangrijk te vinden dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en wachttijden daar beperkt zijn. Een aantal reguliere locaties viel dit jaar af omdat ze niet beschikbaar waren of niet voldeden aan de RIVM-richtlijnen. Het is gelukt voldoende nieuwe locaties te vinden. Alle 38 stembureaus in Amstelveen kunnen ‘coronaproof’ worden ingericht en zijn voor iedereen toegankelijk.

Opleiding

Voor een betrouwbaar stem- en telproces is het van groot belang om over voldoende goed opgeleide medewerkers voor de stembureaus te beschikken, zegt de gemeente. Er worden volgens haar extra mensen opgeleid die op verkiezingsdag als reserve beschikbaar zijn. Vooralsnog heeft zij naar eigen zeggen genoeg stembureauleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.