Vorig jaar werden vijftien vrachtwagens (133 ton) extra aan papier en karton opgehaald. De hoeveelheid steeg namelijk van 3932 naar 4065 ton. Doordat tijdens de coronacrisis veel per online wordt besteld, wat in men in dozen krijgt aangeleverd, raken ondergrondse containers vaak overvol.

Wethouder Floor Gordon (Afval) geeft dat toe in haar antwoorden op schriftelijke vragen van PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. Die had via de vragen geklaagd over de rotzooi die bij menige container. De toename betreft overigens ook het in minicontainers en het Afvalbrengstation verzamelde karton.

Bekeuring

Degenen die hun karton niet in de container krijgen en het dan maar in de open lucht erbij neer pleuren, riskeren daarmee wel een bekeuring. Vorig jaar werden er 188 uitgedeeld en gaven de BOA’s 72 officiële waarschuwingen.

De gemeentelijke dienst Afvalbeheer schakelt voor het legen van de containers overigens een extern bedrijf in. Dat gebeurt op basis van ervaringscijfers in de diverse wijken, alsmede via drie dienstauto’s die dagelijks langs alle 227 containers rijden en waar wat buiten staat doorgeven. Overigens vindt dit jaar een nieuwe aanbesteding voor een extern bedrijf plaats, waarbij de gemeente extra voor het op tijd legen zal tonen, belooft zij.

Noodfonds

Sinds 9 januari wordt ook op zaterdag geleegd en binnenkort ook op zondag, zegt Gordon. Op zondag is het overigens een pilot, waarvoor de gemeenteraad budget beschikbaar stelde. Het vaker legen van de kliko’s overweegt de gemeente. Al die dingen legen, kost € 130.000 per drie maanden. Omdat de begroting voor afval daar niet in voorziet, denk de gemeente die uit het noodfonds voor corona te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.