De raadsleden Michel Becker van AVA en Lennart de Looze van GroenLinks willen donderdag, in de raadscommissie Ruimte-Wonen en Natuur (RWN), wethouder Ellermeijer vragen waarom B&W tegen de wil van de Bovenkerkse bevolking tot een bussluis voor de Urbanuskerk hebben besloten.

Dat verkeersbesluit, bedoeld om Bovenkerk veiliger te maken, viel vorige week dinsdag. Er wordt een ‘knip’ aangebracht in de Noordammerlaan. Verkeer van en naar de Legmeerdijk kan dan niet neer via Bovenkerk.

Sluipverkeer

Maar Bovenkerkers vrezen dat er nu sluipverkeer door de andere straten van Bovenkerk. Zij hebben dat ook op inspraakavonden gezegd en een petitie aangeboden aan de wethouder. Zo wordt volgens de meerderheid van hen het doel, een veiliger Bovenkerk, niet bereikt. Er is onder de inwoners van Bovenkerk veel onrust ontstaan over de negatieve gevolgen van dit verkeersbesluit, zeggen de vragenstellers. De bewoners vrezen volgens hen dat de veiligheid en leefbaarheid in deze kinderrijke woonwijk zal afnemen.

Doel voorbij

Het nu door B&W genomen verkeersbesluit schiet het doel – verkeersveiligheid vergroten – voorbij door het probleem te verplaatsen, menen Becker en De Looze. De gemeente heeft steeds gecommuniceerd dat het draagvlak in Bovenkerk voor het besluit groot is. Maar te oordelen aan de vele protesten er tegen is dat geenszins het geval, zeggen de raadsleden.  Een vorige zomer gedaan draagvlakonderzoek bevatte volgens hen onvolledige informatie, waarbij de gevolgen van het besluit voor veel inwoners niet duidelijk waren. “Is de wethouder bereid een nieuw en betrouwbaar draagvlakonderzoek te laten uitvoeren”, vragen zij.

Bezwaarschrift

En verder willen zij weten waarom wordt gekozen voor een naar hun mening drastische maatregel. “Is het niet verstandiger eerst een maatregel te proberen waar iedereen in Bovenkerk het mee eens is, en daarvan de gevolgen te monitoren?” Zij denken aan het instellen van 30 km/u op de Noordammerlaan, inclusief verkeersremmende maatregelen als hobbels of obstakels.

De Bovenkerkers hebben een bezwaarschrift ingediend en de raadsleden vragen of B&W bereid zijn, in afwachting van de uitkomst daarvan, de werkzaamheden in Bovenkerk uit te stellen.

1 REACTIE

  1. Ik ben ook Bovenkerker en wil juist wel heel graag de ‘knip’. Er zijn nu 7.000 bewegingen per dag door de Noorddammerlaan/Legmeerdijk.

    De ‘knip’ stopt het doorgaande verkeer. Deze zullen de Beneluxbaan nemen.

    Sluipverkeer komt er na 1 x wel achter dat de Beneluxbaan sneller is.

    Bij hardnekkig sluipverkeer kan beter daar een drempel worden opgetrokken, eventueel door dit als ‘woonerf’ aan te merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.