In opdracht van de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad onderzoekt bureau Necker van Naem de doeltreffendheid van het Amstelveense woonbeleid. Daarbij wordt ook bekeken hoe de gemeenteraad en college van B&W daarin acteren. Het bureau brengt in het derde kwartaal van dit jaar rapport uit aan de gemeenteraad.

Het gaat er om waarmee op de woningmarkt het gemeentelijke beleid de komende jaren rekening moet houden, of zij een goede probleemanalyse heeft gemaakt en of daarbij recht is gedaan aan de belangen van alle betrokken partijen.

Misbruik

Ook wordt bekeken of de doelen van het woonbeleid helder en concreet geformuleerd zijn en of er effectief gestuurd wordt op het realiseren van deze doelen.

Een andere vraag betreft misbruik van toewijzing van woningen. Heeft de gemeente daar wel zicht op en hoe stuurt zij op het voorkómen daarvan? Ook wordt onderzocht of, wanneer en hoe de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitvoering van het woonbeleid en wat daaraan is te verbeteren.

Wettelijk verplicht

De rekenkamercommissie, een wettelijk verplichte instantie voor elke gemeente, heeft als taak (onafhankelijk) te onderzoeken of het gevoerde gemeentelijke beleid wel doelmatig, doeltreffend en rechtmatig is. Zij controleert niet de jaarrekening, maar wel of gestelde beleidsdoelen worden bereikt. Eigenlijk gaat het er om de controlerende rol van de gemeenteraad te versterken en een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het lokale bestuur.

12 REACTIES

  1. Vergeef me de ironie, maar wat zijn de kosten van dit onderzoek?

    En kunnen we een onafhankelijk onderzoek verwachten van een bureau dat grotendeels afhankelijk is van overheidsopdrachten?

    • Wij van WC eend, adviseren ………..? Maw onnodig onderzoek, wat totaal tegen de door Raat geopperde bezuinigingen in gaat. Tevens het bestuur mag blijkbaar wel “ onderzoeken” maar de raad ( lees oppositie) veel minder, wordt toch wel weggestemd door het “controlerend” orgaan of het moet van een bepaalde partij komen, die ik hier maar niet meer durf te noemen, want anders doe ik volgens een bepaalde journalist aan bashen of heb ik een roze ( pardon rode) bril op. 😂😂

  2. Een extern bureau gaat onderzoeken of het Amstelveense woonbeleid wel deugt en of het gemeentebestuur daarbij wel goed functioneert. Is dit één van die onderzoeken waarop wethouder Raat (VVD) onlangs kritiek had omdat zij zoveel geld kosten?

  3. Keurig buro, en wat is er mis met overheidsopdrachten?

    Het enige wat mij stoort dat er zoveel vrouwen in het team zitten. Lijkt mij op heel veel deugen.

  4. Worden al die onderzoeken eigenlijk gepubliceerd? Wethouder Raat (VVD) klaagde dat zij de Amstelveners zo veel geld kostten, maar krijgen zij ze wel te zien? Naar de uitkomst van het onderzoek van het woonbeleid van het gemeentebestuur ben ik wel benieuwd. Er zijn ook een paar andere kwesties die nader onderzoek verdienen.

    Wanneer komen de resultaten van de journalistieke onderzoeken waarover de Mediaraad positief heeft geoordeeld?

    Vragen kost niets. Het gaat om de antwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.