Acht ondernemers sprak wethouder Floor Gordon van Economische Zaken donderdag tijdens haar eerste online coronaspreekuur.  Zij vertelden hoe het hen momenteel vergaat, hoe de gemeente hen kan helpen tijdens de crisis en hoe zij aankijken tegen de periode daarna. De gemeente spreekt van een ‘grote belangstelling’ voor het spreekuur.

Volgens Gordon hebben de ondernemers het allemaal zwaar en vonden zij de rijksregelingen vrij star en streng. “De huidige steunpakketten zijn voor hen onvoldoende om de maandelijkse vaste lasten te kunnen blijven betalen”, zegt ze.

Maatwerk

“Sommigen komen helemaal niet in aanmerking voor de rijksmaatregelen, omdat de grondslagen ervan geen ruimte laten voor maatwerk. Zij maken zich zorgen om het personeel wat mogelijk zonder werk komt te zitten en zij vrezen zelf erdoor in de bijstand te belanden. Eén ondernemer zei dat veel ondernemers inmiddels ‘alles hebben opgegeten tot en met hun pensioen’ om het hoofd boven water te kunnen houden.”

Ze zegt dat zo’n uitspraak haar enorm raakt en moeilijk te kunnen schatten óf en hoe snel ze er bovenop komen ná de lockdown en corona. “Consumentengedrag is immers lastig te voorspellen”.

Horeca

De wethouder sprak overigens samen met de twee accountmanagers de gemeentelijke afdeling Economische Zaken. De ondernemers, die individueel met de drie spraken, zijn actief in uiterlijke verzorging, taxivervoer, retail en horeca. De individuele gesprekken waren persoonlijk en gaven de gemeente verdieping in de huidige problematiek die bij velen speelt. Andere zaken die aan de orde kwamen, waren de partnertoets TOZO, lastige en onbereikbare verhuurders, starters en groeiende ondernemingen, hoe de tegemoetkomingen tekort schoten om vaste lasten te betalen (bijvoorbeeld bij taxivervoer en rijscholen), voorraden en inkoop en de Amstelveense 1,5 meter subsidie voor MKB.

Kapper

“Van een kapperszaak kregen wij het verzoek om, zodra die weer open mag, ruimere openingstijden toe te staan, zodat dan een deel van de verloren omzet in de avonduren goed is te maken en klanten behouden blijven. Met die suggestie ga ik direct aan de slag”, zegt Gordon. Net als met het concrete verzoek te blijven helpen bij de lokale promotie van winkelgebieden. “Het vandalisme in het Oude Dorp en de angst voor rellen de afgelopen week was voor veel ondernemers nog eens een extra klap in deze al zware tijd.” Volgens haar staat de gemeente pal achter de ondernemers.

Overleg

De wethouder is van plan gedurende de beperkende maatregelen vaker spreekuren te houden. Zij zegt naast de Amstelveense bedrijven die zich op de consument richten, ook bedrijven in de zakelijke markt zitten (B2B) te bereiken. Overigens zegt de gemeente geregeld overleg te hebben met brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Amstelland en met VAD, OA, VNO-NCW NH, LTO Glaskracht en anderen over hulp op korte termijn en langere termijn en economische herstelplannen.

Aanmelden

Ondernemers die behoefte hebben aan een gesprek met de wethouder, kunnen zich aanmelden via ondernemersloket@amstelveen.nl o.v.v. van coronaspreekuur wethouder Economische Zaken.

Foto-onderschrift: Wethouder Gordon in gesprek met Arjen Kräwinkel van restaurant Molen de Jonge Dikkert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.