Jonge huizenkopers tot 35 gaan het ook dit jaar niet gemakkelijker krijgen bij het kopen van een eerste woning, zo verwacht De Hypotheker. Hoewel die organisatie over heel 2020 een recordstijging van ruim 25 procent aan hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning binnen deze groep huizenkopers noteerde, blijft de markt in 2021 onder grote druk staan.

Aanhoudende lage rente, toenemende concurrentie en een structureel tekort aan nieuwe woningen worden als belangrijkste oorzaken aangewezen.

Niet realistisch

Een daling van de huizenprijzen is niet realistisch, vindt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen. Volgens hem is de kans juist groot dat de huizenprijzen dit jaar nog verder gaan stijgen. “Ik blijf benadrukken dat de positie van de starter verbeterd moet worden.”

 Vorig jaar leek het er op dat er meer ruimte zou ontstaan in 2021. Die verwachting werd vooral ingegeven door nieuwe maatregelen die per 1 januari van kracht werden, zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting bij starters onder de 35 jaar en het minder zwaar meewegen studielening bij het vaststellen van het maximale leenbedrag. Ook steeg het woningaanbod in 2020 licht.

Minder expats

Over heel 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning van jonge huizenkopers tot 35 jaar met 25 procent. “Dit is een uitzonderlijk hoog percentage”, vindt Der Salm. “Dat toont opnieuw aan dat, ondanks de coronacrisis, het krappe woningaanbod en de hoge huizenprijzen, de behoefte aan een eerste koopwoning bij jongere huizenkopers enorm groot is.”

Corona

Als belangrijkste oorzaken van de grote stijging bij jonge huizenkopers wijst der Salm op de flinke krapte op de woningmarkt. “Door de onzekerheid over de gevolgen van corona wilden woningbezitters met verhuisplannen nog gebruikmaken van de gunstige markt om hun overwaarde te benutten. Tegelijkertijd waren er minder expats, waardoor het woningaanbod licht steeg. Met name jonge huizenkopers hebben hiervan gebruikgemaakt.” Maar per saldo nam de concurrentie niet af en De Hypotheker verwacht mede daardoor dat dit jaar huizenprijzen verder zullen gaan stijgen.

Doorstroming

Der Salm verwacht dat het voor de jonge huizenkoper die dit jaar op zoek is naar een eerste huis niet makkelijker gaat worden. “Vorig jaar zagen we nog een flinke groei binnen deze doelgroep maar alle signalen wijzen erop dat de huidige woningmarkt steeds minder toegankelijk wordt voor starters. De groep koopstarters is ontzettend groot en afgelopen jaar heeft maar een deel kunnen profiteren van de lichte opleving in het woningaanbod.”

Met een tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen en een gemiddelde vraagprijs van 365.000 euro is het volgens De Hypotheker van groot belang dat doorstroming op gang komt. Er is dan ook een substantiële toename van het aantal woningen nodig om aan de enorme vraag te voldoen.

1 REACTIE

  1. En hoe komt dat nou?
    Door de laatste 3 kabinetten en alle partijen die daar in hebben gezeten, door toename van het aantal éénpersoonshuishoudens, wegbezuinigen verzorgingshuizen, nagenoeg stilleggen soc woningbouw, voorrang geven vrije sector waardoor winstmaximalisatie van buitenlandse investeerders aangemoedigd werd,. (Jarenlang rendementen van 8%)enz.
    Denk daar eens aan als u 17 maart weer in het stemhokje staat en stem alsjeblieft niet PVV, want ondanks al hun gebrul tegen Rutte hebben ze in 95% van de gevallen gewoon met hem meegestemd.
    Daarbij spreek ik de hoop uit, dat de oppositie zich nou eens niet tegen elkaar uit laat spelen en daarnaast over zijn eigen schaduw heen stapt, zodat ze echt een tegenwicht kunnen gaan vormen, waardoor ze automatisch meer kiezers met zich mee krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.