Door verzadiging van de woningmarkt in de Randstad trekken steeds meer woningkopers naar gebieden als Overijsel, Groningen, Flevoland en Drenthe. Dat blijkt uit een onderzoek van hypotheekbemiddelaar ‘De Hypotheker’. Doordat in de Randstad de huizenprijzen sterk stijgen, nemen huizenkopers steeds vaker hun toevlucht tot gebieden daar buiten.

Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen het sterkst in de provincies Overijssel (+37 procent), Groningen (+35 procent), Flevoland (+32 procent) en Drenthe (+31 procent). Volgens De Hypotheker is de kans groot dat ook in deze provincies de huizenprijzen als gevolg van dit ‘waterbedeffect’ zullen stijgen en het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog zal stuwen.

Schaars

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod is het steeds lastiger een woning te kopen in de grote en middelgrote steden, zoals Amsterdam en Amstelveen. Door de overspannen woningmarkt weken steeds meer huizenkopers in de afgelopen jaren uit naar de omliggende gemeenten, zeggen de onderzoekers.

Populair

Vorig jaar was bijvoorbeeld het gemiddeld hypotheekbedrag in Utrecht 288.720 euro en in de provincie Groningen 190.083 euro. Groeiende populariteit van die ‘buitengebieden’ wordt waarschijnlijk versneld door de coronacrisis. Veel woningbezitters hebben behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Die vraag staat haaks op de nieuwbouwprojecten in Amstelveen, waar één slaapkamer en een oppervlakte van rond de 50 vierkante meter allerminst een uitzondering is. “Ook is het woon-werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden”, verwacht De Hypotheker.

Expats

Het bedrijf constateert ook dat er minder expats waren, waardoor het woningaanbod vorig jaar licht steeg en de concurrentie daalde. Maar van dat laatste is in Amstelveen niet echt sprake. Omdat in de grote en middelgrote steden steeds minder betaalbare woningen zijn, zoeken huizenkopers hun heil in omliggende gemeenten.

“Door de opdrogende huizenmarkt in de vier grote steden zien we al enige tijd dat veel huizenkopers uitwijken naar randgemeenten”, zegt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen.  “Hoewel vorig jaar sprake was van een lichte stijging van het woningaanbod in de grote steden, blijft de vraag voorlopig nog vele malen groter dan het aanbod.”

1 REACTIE

  1. Daarom moet de Randstad er van alles aan doen om de huizenprijzen echt betaalbaar te houden en dat is niet wat in Amstelveen zo wordt genoemd.
    Zoals het nu gaat zal er enkel plaats zijn in de Randstad voor mensen onderaan het loongebouw of mensen die veel verdienen. Dat is de dood in de pot, want men zal het toch van de middenklasse moeten hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.