De gemeente mag dan zestig miljoen hebben gevangen door de verkoop van Eneco-aandelen, zij heeft nog altijd aandelen in de daarvan afgescheiden  Netbeheerder Stedin. En die vraagt de komende jaren een miljard aan de 44 aandeelhoudende gemeenten. Voor dit jaar is € 200 miljoen nodig, wat voor Amstelveen, met 1,5% van de aandelen, op driemiljoen euro neerkomt.

De gemeenteraad moet besluiten of zij die bijdrage levert. Net als de andere gemeenten trouwens. Stedin is in Amsterdam-Amstelland verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas, zegt de gemeente. Het geld is volgens het bedrijf nodig om aan de duurzaamheidsambities te kunnen voldoen.

Nog € 800 miljoen

Voor de jaren tot 2030 heeft Stedin in totaal nog zo’n €800 miljoen nodig. Sinds vorig voorjaar praten gemeenten en Stedin hierover, maar eens zijn zij het allerminst. De gemeenten willen zeggenschap over bedragen die zij investeren. Stedin levert aan 99 gemeenten. Dit kan betekenen dat het geld dat de 44 deelnemende gemeenten betalen, wordt geïnvesteerd in de overige 47.

Geen melkkoe

“Als we meebetalen moet Amstelveen moet daar iets tegenover staan”, zegt wethouder Herbert Raat (Financiën). “Het moet iets opleveren voor onze lokale duurzaamheidsambities. We willen niet alleen een melkkoe zijn, maar ook iets te vertellen hebben. Ik vraag mij dus af of de investering in Stedin het ons waard is of dat we beter in eigen duurzaamheidsprojecten kunnen investeren.”

Stedin moet dus wat hem betreft wel met een sterk verhaal komen, voordat B&W bekijken of die een voorstel aan de gemeenteraad gaan voorleggen. Want driemiljoen is, zeker in coronatijd, veel geld, beseft hij. En met dat bedrag is de gemeente er de komende jaren niet. Net als de andere. “Het gaat in de miljarden lopen,” zegt Raat.

Energietransitie

Overigens heeft de gemeente voor een zonnepark Stedin wel nodig, omdat aanleg gebruikmaking van het netwerk van een netbeheerder vergt. Dat geldt voor een lokaal laadpalennetwerk en wijken die van het gas af gaan.

De netbeheerder is over de financiering van duurzaamheid ook in gesprek met het Rijk, omdat de energietransitie nu eenmaal van nationaal belang is. Netbeheerders zoals Stedin zijn doelbewust in publieke handen gebleven om de energielevering te kunnen garanderen. Maar veel gemeenten hebben door de coronacrisis en de toenemende kosten binnen de jeugdzorg geen miljoenen op de plank liggen. Ook daarom willen zij duidelijke voorwaarden, alvorens een besluit te nemen. De verwachting is dat er duidelijkheid komt deze maand in de aandeelhoudersvergadering.

Foto: wethouder Herbert Raat

3 REACTIES

  1. Ook hier weer slimme PR van de gemeente. Vooral ook de volgorde van de berichtgeving. Eerst het persbericht, daarna als informatief stuk toegevoegd aan de raadsstukken. Maar dan zonder de stoere taal als ‘we willen er wel wat voor terug’. Ik voel de vragen van GroenLinks al aankomen en niet geheel onbegrijpelijk overigens.

  2. “Stedin is in Amsterdam-Amstelland verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas. ”

    Dit is feitelijk ONJUIST. Stedin is in Amstelveen (en ook Amstelland) ALLEEN verantwoordelijk voor GAS. LIANDER (waar de gemeente GEEN aandelen en ooit afgescheiden van Nuon thans Vattenfall, in heeft maar de gemeente Amsterdam wel, is verantwoordelijk voor electra). Het zelfde is het geval in Aalsmeer en Uithoorn. In Amsterdam is Liander zowel verantwoordelijk voor GAS als electra en dus NIET Stedin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.