De gemeente gaat het noodlijdende MKB helpen met geld voor eenmalige praktische aanpassingen die direct kunnen worden gerelateerd aan Covid 19 maatregelen. Maximaal wordt € 2500 verstrekt. Daarvoor wordt een miljoen euro uit het noodfonds (€ 15 miljoen) vrij gemaakt. De gemeente wilde wel meer doen voor het MKB, maar ontdekte dat die gemeentelijke gelden in mindering werden gebracht op bestaande rijksregelingen.

Specifiek maatregelen wegens corona, zoals aanbrengen van routes en afschermen van medewerkers, vallen daarbuiten. Per 20 januari staat de subsidieregeling MKB anderhalve meter maatregelen open voor gemaakte kosten voor bijvoorbeeld plexiglasschermen. Volgens de gemeente is Amstelveen voor zover bekend de enige met een dergelijke subsidieregeling voor ondernemers.

Uitkering

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon zegt dat de gemeente graag snelheid om ondernemers te helpen bij wie het water aan de lippen staat. “Het is gelukt om de subsidieregeling al in januari open te stellen. We willen de aanvragen opvolgen door een snelle beoordeling en uitkering. De regeling is simpel en effectief, met voor de aanvrager én de gemeente minimale administratieve lasten, zonder af te doen aan zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Dat is gelukt. Bedrijven hebben namelijk nú hulp nodig. Als er geld over blijft willen we, als de rijksregelingen afgeschaald zijn, met de rest het bedrijfsleven ondersteunen.”

Kleine ondernemingen

De subsidieregeling is uitsluitend voor kleine lokale ondernemingen met twee tot en met vijftig werknemers op peildatum 1 maart 2020, die noodlijdend zijn en nog niet op andere wijze vanuit het Lokaal coronafonds zijn gecompenseerd. Noodlijdend is volgens de gemeente: Minimaal 20% omzetverlies als gevolg van de corona crisis en NOW-toekenning.

De bedrijven moeten klanten ontvangen en daarom een minimum bedrag aan noodzakelijke kosten hebben gemaakt om aan RIVM coronarichtlijnen te voldoen. Tot de doelgroep behoren in ieder geval ondernemingen die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven onder een van de volgende SBI-codes: Detailhandel (47.XX), Vervoer per taxi (49.32), Logiesverstrekking (55.XX), Eet- en drinkgelegenheden (56.XX), Reisbemiddeling, reisorganisatie, toeristische informatie- en reserveringbureaus (79. XX), Organiseren van congressen en beurzen (82.3), Haar- en schoonheidsverzorging (96.02), Sauna’s, solaria, baden e.d. (96.04).

Sport

Ook commerciële indoor sportorganisaties, zoals fitnesscentra, sportscholen en boksscholen (93.1) die niet op enige andere wijze financiële ondersteuning van de gemeente ontvangen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Detailhandel niet via winkel of markt (47.9) valt niet onder deze regeling, omdat die geen aanpassingen doen qua coronamaatregelen.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal medewerkers, hoeveel kosten zijn gemaakt en de sector (SBI-code). De subsidie is voor materiaalkosten, zoals desinfectiemateriaal, plexiglas schermen, gezichtsmaskers en voor kosten van inhuur van derden i.v.m. coronamaatregelen.

Controle

Door de gemeente wordt een moreel appel gedaan op de aanvragers en wordt uitgegaan van vertrouwen. In het aanmeldformulier staat een verklaring dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld. Het aantal documenten dat ter bewijsvoering moet worden aangeleverd is zo beperkt mogelijk gehouden, om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te kunnen gaan. Wel wordt een  steekproefsgewijze controle uitgevoerd.

Streven is dat vanaf 20 januari de loketten open zijn via www.amstelveen.nl/ondernemen

1 REACTIE

  1. Dit is toch die subsidie die in december ook al groots werd aangekondigd? En dat het zo’n ongelooflijk slimme vondst was? Eén nieuwsfeit, twee berichten. Slimme PR, want iedereen trapt er in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.