Aan een vrouw die in de politiek een voorbeeld is voor anderen van haar geslacht reikt de provincie Noord-Holland weer de Ribbius Peletier-penning uit. Wie de onderscheiding krijgt is nog niet bekend, want kandidaten daarvoor kunnen tot 14 februari worden aangemeld via www.penning.noord-holland.nl.

Op deze website is het ook mogelijk een foto van de kandidaat in een galerij te plaatsen bij de winnaressen van voorgaande jaren. Een foto van deze galerij kan daarna direct gedeeld worden op Instagram, Facebook en Twitter.

Dekker

Uit alle kandidaten, die zich voor de politiek bijzonder hebben ingezet in Noord-Holland, kiest een jury een vrouw die de Ribbius Peletier-penning 2021 verdient. Sybilla Dekker (minister van Staat) is voorzitter van de jury en overhandigt de penning op 5 maart. “Op 17 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen, een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan de positie van vrouwen en diversiteit in de politiek”, zegt ze. “Dat blijft nodig, want het gaat nog steeds te langzaam”.

Jury

Naast voorzitter Dekker bestaat de jury uit Elske Doets, directeur van het bedrijf ‘Doets Reizen’ en verkozen tot ‘Zakenvrouw van het jaar 2017’, dr. Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de Universiteit van Amsterdam, oud-Statenlid Rina van Rooij en het Purmerendse raadslid Manja van der Weit, die de Ribbius Peletier-penning kreeg in 2020.

 Voorgaande winnaressen

Van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’. Met lezingen en trainingen inspireert zij vrouwen politiek actief te worden. Devika Partiman ontving de penning in 2019 als eerste. Zij is de vrouw achter de Stichting ‘Stem op een vrouw’, die vrouwen oproept om te stemmen op een vrouw lager op de kieslijst om zo het percentage vrouwelijke volksvertegenwoordigers te vergroten. Partiman en Van der Weit zijn volgens de provincie goede voorbeelden van vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat meer vrouwen politiek actief zijn.

Ribbius Peletier

De onderscheiding is in 2019 ingesteld wegens 100 jaar vrouwenkiesrecht. De penning is vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland, Liesbeth Ribbius Peletier. Zij werkte haar hele leven aan vrouwenrechten en richtte in 1932 het vormingscentrum De Born voor vrouwen op. Ze was Eerste Kamerlid, vrouwenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties en werd in 1958 het eerste vrouwelijk lid van de Raad van State.

40% in NH-staten

Van alle Provinciale Staten (volksvertegenwoordigers van provincies) in Nederland is nu ruim een derde vrouw. Van de twaalf commissarissen van de Koning zijn er twee vrouw. Van de 55 Statenleden in Noord-Holland zijn er op dit moment 20 vrouw en 34 man en 1 Statenlid wil graag aangesproken worden als ‘Statenlid’ en niet als ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’. Eén vrouwelijk Statenlid wordt tijdelijk vervangen door een man. Als zij weer terugkomt is 40% van de Statenleden in Noord-Holland vrouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.