Amstelveen geeft te weinig aan sport uit, in elk geval minder dan omliggende gemeenten. Dat beweert bestuurslid Frits Suèr van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), op basis van een op verzoek van de gemeente zelf door het Mulier Instituut opgesteld rapport. Overigens heeft Suèr, die zijn gram haaklt in een column op de partijsite, zijn sporen in de sport verdient. Onder meer was hij tv-verslaggever en clubbestuurder. Over het rapport kwam géén gemeentelijk persbericht, want het is nu eenmaal geen reclame.

De ‘referentie-gemeenten’ (o.m. qua inwonertal) waren Capelle aan den IJssel, Gouda en Lelystad. Die bleken meer aan sport uit te geven dan Amstelveen.

Onder landelijk gemiddelde

Voor sommige sporten geeft Amstelveen veel te weinig uit, constateert het rapport: € 57 euro per jaar per inwoner, in omliggende gemeenten is dat € 65 en het landelijk gemiddelde ligt op € 64.

Het op afstand gezette Sportbedrijf, dat nu AmstelveenSport BV heet, met de gemeente als enige aandeelhouder, heeft volgens het rapport onvoldoende middelen om tegenvallers (zoals nu door corona) op te vangen. Suèr: “De zogenaamde solvabiliteit is 4% en die behoort volgens de onderzoekers minimaal 25% te zijn.”

De financiële huishouding van AmstelveenSport omvat meer merkwaardigheden, constateert hij. “Uit de huur, die men bij de clubs int, wordt een deel van de andere activiteiten van AmstelveenSport gefinancierd, zoals de diverse bewegingsinitiatieven. Ik vind dat onjuist. Dit zou betaald moeten worden uit de reguliere subsidies.”

Basketbal

In dat verband voert hij Rinco van der Baan op, die al twee jaar tevergeefs tegemoetkoming vraagt in de huurprijs voor zijn talentvolle basketbaljeugd. Die zal wel boos worden als hij het rapport leest, vermoedt Suèr.

De huren van zalen, kunstgrasvelden en het zwembad zijn in Amstelveen hoger in vergelijking met andere steden, schrijft hij. “Het gevolg daarvan is dat de contributies van de leden ook hoger zijn. Het grootste verschil zie je bij basketbal: jeugd 285 euro per jaar en senioren 405 euro. In de regio ligt dat gemiddeld op respectievelijk 230 en 301 euro. Bij het zwemmen betaalt ‘De Futen’ de huur voor de wedstrijdzwemmers uit de opbrengst van het leszwemmen. Die vormt een belangrijk deel van de inkomsten, waardoor de leden tegen een lager tarief kunnen zwemmen. Helemaal uit de bocht vliegt Amstelveen met de kunstgrasvelden bij de voetbal- en hockeyclubs: 20.318 euro per veld per jaar, tegen 5418 euro in de buurgemeenten en 8670 Euro in de bovengenoemde ‘referentie-gemeenten’.”

Verbazingwekkend

Rugby slaat volgens hem ook nergens op. De jeugd in de regio betaalt gemiddeld 113 euro en senioren 240 euro; in Amstelveen ligt het tarief op 240 en 410 euro per seizoen. Voor alle sporten geldt dat men in Amstelveen aan contributie meer kwijt is dan elders, zegt Suèr.

“Het is verbazingwekkend dat de inhoud van dit rapport alleen in het Amstelveens Nieuwsblad van 9 december uitvoerig is beschreven. Ik denk dat de wethouder van sport, Rob Ellermeijer, als hij de inhoud had gekend, zich er ook niet zo gemakkelijk van afgemaakt had toen bbA, samen met GL, CU en SP, de motie “Sport in beeld” indiende, om te onderzoeken of het zinvol zou zijn een “sectorspecifiek” steunpakket, vergelijkbaar met wat voor de cultuursector is gedaan, te ontwikkelen. Ellermeijer deed de motie af met de mededeling, dat hij bij de sport alles in de hand heeft en dat het wel goed zal komen.”

Kantine

Het komt niet goed, schrijft Suèr, want de clubs zitten al een dik half jaar zonder inkomsten, zoals die van de kantine. En intussen lopen de vaste lasten grotendeels gewoon door. Door ledenverlies en omdat leden minder geneigd zijn de volle mep te betalen als ze maandenlang niet kunnen sporten, stagneren volgens de columnist ook de contributies.

Ledenverlies

Sportbonden lopen daar niet mee te koop, weet Suèr. “Maar dankzij mijn oud-AVRO-collega Ted van der Meer werd bekend dat de Nederlandse Tafeltennisbond in het afgelopen jaar al ca. 15 % van zijn leden verloren heeft. Op 1 januari 2020 bedroeg dat ledental 26.433 en een jaar later, op 1 januari 2021, nog maar 22.051. Een verlies dus van 4382 leden. Bij veel bonden zal het niet veel anders liggen.”

Sportwethouder Ellermeijer zal niet echt in actie komen om de te verwachten problemen bij de clubs op te vangen, vreest Suèr.  “Misschien helpt het als je hem bij je clubhuis op de foto zet en die in de lokale media publiceert, want daar zijn VVD-wethouders gek op”, voegt hij er aan toe. Maar hij concludeert dat de Amstelveense sport nog moeilijke tijden tegemoet gaat. “Ook het sportbedrijf AmstelveenSport kan geen kant op en staat dus voor een onmogelijke opgave. Wat we al vreesden wordt waarheid. De sport is met dit college niet goed af. En met een beetje schuiven binnen de begrotingsposten kom je er niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.