Het is weer mogelijk voor inwoners en bedrijven subsidie te vragen voor groene daken en gevels van gebouwen. Voor komend jaar is €100.000 beschikbaar en hetzelfde bedrag voor 2022.

Sinds augustus werden overigens inwoners op een wachtlijst geplaatst, omdat het subsidieplafond toen bereikt was. Die aanvragen worden nu met voorrang behandeld, zegt de gemeente.

Vijftien meter

Zij vergoedt tot maximaal de helft van de kosten, mits minimaal 15m² ‘groen’ wordt. Maar om die oppervlakte te halen kunnen inwoners ook samen met anderen, bijvoorbeeld hun buren, een aanvraag doen voor een groen dak.

Volgens wethouder Floor Gordon (duurzaamheid) moedigt de gemeente met de regeling aan te kiezen voor een groen dak. “De subsidieregeling loopt als een trein”, zegt ze. “Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Ook een groen dak neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Ook bedrijven vinden nu de weg naar de regeling. De subsidie geldt ook voor groene gevels en verticale tuinen.”

Biodiversiteit

Die zijn goed voor de biodiversiteit en het milieu, redeneert de gemeente. Het groen kan volgens haar fijnstof uit de lucht filteren en CO² omzetten in zuurstof. Ook zijn energiekosten lager door de isolerende werking. Een groen dak kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen, zegt ze. ‘Het koelende effect van de dak begroeiing heeft een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen.’

Meer informatie over de regeling en de spelregels zijn te vinden op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.