“Het bereik is te laag.” Die noodkreet klonk opnieuw in een vorige week gehouden raadscommissie uit de mond van wethouder Marijn van Ballegooijen. Hij had al eerder gezegd dat maar ongeveer de helft van alle minima gebruik maakt van alle regelingen ter bestrijding van armoede waarop zij recht hebben.

Eigenlijk zou de opsporing eenvoudig kunnen zijn, omdat de gemeentelijke systemen zijn gekoppeld aan die belastingdienst, zodat men gemakkelijk het inkomen van iedere Amstelvener kan vaststellen. Maar der strenge privacywetgeving verzet zich daartegen, zodat de gemeente het met de ene na de andere kostbare campagne moet proberen. Van de Amstelveenpashouders heeft men wel alle adressen, maar van anderen blijkbaar niet. En minima moeten de voor hen bestemde regelingen ook zelf aanvragen.

Brief

Om de armoede in de stad te bestrijden, hebben B&W een nieuw actieplan opgesteld, waarover ook de commissieleden zich bogen. Had daar dan naar de brief voor gebruikt die naar de groep senioren van 75 jaar en ouder is gegaan, die hen informeerde hoe zij meer kunnen bewegen en over de boodschappenhulp die zij kunnen krijgen, zei Wil Roode van de SP. Zij wilde ook weten waarom niet standaard iedereen die het Amstelveenloket (voor sociale zaken) of het Werkplein bezoekt de folder met alle regelingen standaard krijgt. Roode kondigde ook een motie aan om in elk geval de pashouders op de hoogte worden gesteld van de bestaande regelingen. Maar die zijn volgens Van Ballegooijen daar al goed van op de hoogte, omdat hun adressen bij de gemeente bekend zijn. Hij verwacht dit jaar, onder meer door de coronacrisis, drie ton meer dan zijn budget aan armoedebestrijding uit te geven.

Communicatie

Overigens vond Bert de Pijper van de ChristenUnbie dat destijds de campagne voor de regelingen voor minima beter niet in het Cobra Museum had kunnen plaatsvinden, maar bijvoorbeeld in wijkcentrum De Bolder. De campagne heeft niets opgeleverd, zei hij. Schaamte voor de situatie waar men in verkeert, is volgens hem een van de oorzaken van het ontbreken van mensen voor wie de regelingen gelden. “Misschien is het goed eens naar andere gemeenten te kijken.” Van het nieuwe actieplan maakt ook een nieuwe opzet voor de communicatie deel uit.

AOW

Raadslid Victor Frequin (VVD) pleitte vooral voor preventie. Hem was wel opgevallen dat van de in armoede levende mensen omstreeks de helft wel werkt. Werk moet volgens hem wel lonen en hij verwachtte veel van het onderzoek dat B&W van plan zijn op dat gebied. Dat zei hij ook bij de plannen van B&W ten aanzien van de werkgelegenheid. Daarbij drong hij aan op contact van de wethouder met zowel vakbonden als werkgevers om er betere betaling uit te slepen voor minimaal betaalde werknemers.

Volgens raadslid Stieneke Kruijer (GroenLinks) kan men armoede pas goed bestrijden als met weet wat die is. Volgens haar heeft een 67 Plusser met alleen AOW het echt niet breed.

Andere manieren

Wethouder Van Ballegooijen ziet ook op jongeren gerichte bestrijding van armoede als een taak van de gemeente, want volgens hem moet men voorkomen dat een volgende generatie wéér daarin vervalt. Over kinderarmoede sprak ook jeugdwethouder Frank Berkhout. “Wij zullen op andere manieren met jeugd omgaan”, zei hij. Onder meer is het beleid hen meer een plaats in de wijkcentra te geven. “Maar ook op andere manieren. We willen dat jongeren meer gaan participeren in de samenleving”, zei hij.

15 REACTIES

  1. Jeugd in de wijkcentra werkt niet. Dat weet men bij de gemeente ook. Daarbij is de gemeente zelf ook officieus werkgever bij tal van onderbetaalde banen. Ik noem huishoudelijke zorg, bejaardenverzorgster in de wijken, schoonmakers in door haar beheerde gebouwen etc. Ook komt het de gemeente en de werkgevers vaak heel goed uit, dat mensen geen volledige banen hebben. Dat scheelt ze vaak weer in de bijstandsuitkering en bij het bedrijfsleven in allerlei secondaire voorzieningen, zoals ziekengeld. Maw weer het gebruikelijke schijnheilige geleuter van de VVD.
    Zou men alleen eens de suggesties van de hr de Pijper en Mevr. de Roode volgen, dan zou men al meer mensen weten te bereiken .
    Maar de VVD zegt, dat ze gaan onderzoeken waarom een groot deel van deze groep geen volledige baan heeft. Wat een gelul! Ze hebben voor het grootste gedeelte deze groep zelf in dienst. Dat noemt zich volksvertegenwoordigers. Het zijn meer zelfvertegenwoordigers.

  2. Als raadslid heb ik voor preventie gepleit en gevraagd aan wethouder om vakbonden en werkgevers aan te spreken. Ik vind dat werk moet lonen. Dus beste Bea (wie u ook bent), vakbonden en werkgevers moeten het beter doen voor werkenden in armoede wat mij betreft. Als u dat ‘gelul’ vindt, zegt dat meer over u dan over mij en de VVD.

    • Beste hr. Frequin, waarom dient u bijvoorbeeeld dan geen motie in om het uurtarief wat de gemeente betaalt aan de bedrijven die de huishoudelijke hulp verzorgen te verhogen? Dan doet u werkelijk iets! Ik ben het wel met u eens dat vele gevallen de bonden best wel harder hadden mogen lopen. U noemt ze wel “helden”, maar als het aankomt op een beetje redelijke betaling, arbeidsvoorwaarden, huisvesting enz. geeft u als politieke partij niet thuis en schuift u alle verantwoordelijk af naar de religie van de “vrije markt”. Overigens vind ik het nog wel sportief van u dat u antwoord geeft.

  3. Beste Bea,
    1 dank voor compliment
    2 in vorige College periode is tarief verhoogd door wethouder zorg (van VVD) en wordt er in aanbestedingen opgenomen dat er fatsoenlijk betaald moet worden, dat doet de VVD toch maar mooi
    3 het zijn de vakbonden die niet presteren en dan moet de politiek corrigeren

  4. De VVD-manier is: geef de schuld aan de vakbond. Afleidingsmanoevre om de overheidsverantwoordelijkheid af te schuiven. Als de VVD verbaasd is over de grootte van de lage inkomensgroepen dan geeft ze daarmee aan geen benul te hebben van wat er leeft in de maatsschappij als vertegenwoordiger van het volk. De borstklopperij is vals, want wat de VVD fatsoenlijk vindt, is meestal niet per se fatsoenlijk en een beetje verhogen van een al slechte situatie maakt het nog niet goed, maar hoogstens minder slecht.

    Als de VVD echt kijkt wat er aan de strijkstok blijft hangen in overhead bij de verschillende instellingen dan komt een heel ander beeld naar voren. Daar horen we ze niet over. De VVD blokkeert allerlei voorstellen om dingen daadwerkelijk aan te pakken en regelt graag in de achterkamer zaken voor de interne kern van de VVD. Ook de heer Frequin is niet vies van een beetje belangenverstrengeling.Kijk maar naar zijn lange lijst aan nevenfuncties..KNLTB…en laat die nu net allerlei projectjes hier hebben gekregen vanuit de gemeente. Ook zijn rol bij architecten en vastgoedjongens is natuurlijk een interessante gezien de bouwprojecten want volgens de VVD Amstelveen moeten we vooral villa’s bouwen terwijl de laagbetaalden door het VVD woningbeleid al decennia lang de stad worden uitgejaagd.!

  5. Beste Gerard,
    1 mijn bijdrage aan dit blog is met open vizier, u doet dit anoniem, niet fraai
    2 wat betreft de armoede bestrijding heb ik in de raadscommissie en in dit blog niet alleen de vakbonden genoemd, ook de werkgevers, dit laatste laat u weg, dat is ook niet fraai
    3 u gaat in op mijn nevenwerkzaamheden, prima, mijn werk voor de tennisbond is vrijwilligerswerk en is transparant, ik behartig belangen van tennisclubs mn in A’dam
    4 en het architectenbureau waar ik werk ontwerpt tal van gebouwen waaronder ook studentenwoningen en sociale huurwoningen.
    Een beetje bashen op dit blog om half twee ‘s nachts is uw bezigheid, ik wens u positievere bezigheden en alvast vredige kerstdagen

  6. Bijzonder dat aan een wethouder wordt gevraagd om op te treden in de onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden. Ze zien de wethouder al aankomen. Vooral ook omdat we in Nederland een wettelijk minimum loon hebben en in tal van sectoren een algemeen verbindende CAO.

    Ook vwb de huishoudelijke hulp is er gewoon een CAO van toepassing en staat in de aanbestedingseisen dat die moet worden gevolgd. Niet dat de overheid een keuze heeft, want ook deze CAO is algemeen verbindend voor de sector. De suggestie dat de wethouder invloed heeft gehad op het uurloon is dan ook apert onjuist, temeer omdat hij destijds zelf stelde dat de CAO moest worden gevolgd.

    Het is derhalve nog maar helemaal de vraag wie hier niet presteert of wie ‘gecorrigeerd’ moet worden, de vakbonden of de politiek.

  7. Beste CeeBee,
    1 van mijn kant met open vizier, van uw kant anoniem, vind ik niet fraai
    2 de gemeente, als goed opdrachtgever, wil dat partijen zich ten minste aan CAO houden, en daar moeten werkgevers-werknemers organisaties hun werk doen
    3 soms doet gemeente wel degelijk iets extra’s. Het was de VVD wethouder zorg die dit indertijd deed, zie hieronder.

    Het is makkelijk anoniem te bashen op dit blog, maar de feiten zijn anders.

    https://herbertraat.com/2018/01/16/eerste-tegemoetkoming-voor-huishoudhulpen/

    • Beste Victor,

      1. Dit blog houdt de mogelijk open om onder een nickname bijdrages te leveren en daar maak ik gebruik van. Al jaren. Wat daar ‘niet fraai’ aan is laat ik me graag uitleggen, maar ik heb er geen enkele moeite mee om met anonieme profielen een discussie aan te gaan en zij ook niet met mij, zolang het niet op persoonlijk beschuldigingen of schelden uitdraait en de discussie op basis van feiten en openbare bronnen wordt gevoerd. En dat is precies waar ik mij aan probeer te houden, wat mij op de vraag brengt wie ik dan volgens jou aan het bashen ben. Ik verneem dat graag nog even.

      Ik hecht er aan toe te voegen dat in de zeldzame gevallen dat ik er toch naast zit met mijn stelling, en dan is het nog steeds niet persoonlijk, ik dat ook hier op dit blog ruiterlijk toegeef. Er was hier onlangs nog iemand op dit blog die daar aanzienlijk meer moeite mee heeft.

      2. De gemeente heeft niets te willen als het over CAO’s gaat. Die zijn bindend schreef ik al.

      3. We hebben het hier over een eenmalige uitkering, omdat pas in 2018 werd erkend dat de medewerkers er in 2016 structureel flink op achteruit waren gegaan. Dat werd in 2015/2016 nog glashard óntkend. De rel daarover staat me nog helder voor ogen. Leuk voor de medewerkers dat ze eenmalig 1000 euro kregen, maar daarvoor waren hun werkgevers wel door de gemeente tegen elkaar uitgespeeld en uitgekleed. De suggestie wordt echter gewekt dat de wethouder ervoor gezorgd heeft dat er structurele verbeteringen zijn gerealiseerd en zoals ik al schreef, dat is apert onjuist.

  8. Beste heer Frequin

    Dank voor uw sportieve reactie.
    Allereerst is het mijn vrijheid om een mening te geven die tamelijk onderbouwd is. Laat ik het alvast bijzonder noemen dat een VVD-vertegenwoordiger reageert want dat is in alle opzichten van een machtspartij die niet vies is van een neiging naar machtswellust (zie uw eigen opmerkingen enkele maanden geleden over de rol van het Commissariaat voor de Media bij de RTVA-kwestie), een groot gebrek aan transparantie en achterkamers (zie alleen al de columns van Johan Bos hierover), niet vanzelfsprekend.

    Het verschil tussen u en mij is dat u een machtspositie heeft bij de grootste Amstelveense politieke partij en gekozen volksvertegenwoordiger bent en als zodanig zaken meebeslist.

    Ik wil best ook werkgevers aanduiden als toevoeging maar mijn punt blijft dat u als onderdeel van het gemeentebestuur naar anderen wijst en niet de eigen rol daarbij in acht neemt zoals beschreven aangaande armoede. Naast een CAO werken veel mensen als ZZP’ers. Een eenmalige tegemoetkoming uit 2018 die de gemeente deed voor bepaalde ondersteunde hulp bij huishoudens (bruto) blijft een doek voor het bloeden voor het totaalverhaal. Net zoals landelijk de VVD doet; want structureel is het een ander verhaal.

    Dat soort dingen zijn geen tekenen van bashen, dit zijn gewoon feiten.

    Of een nevenfunctie betaald of onbetaald is, dat is iets minder relevant op het moment dat u ook een volksvertgenwoordigende functie heeft kan je je de vraag stellen hoe het met de insteek van uw politieke standpunten zit. De VVD Amstelveen heeft daar overigens een behoorlijke trackrecord met bijvoorbeeld een ander VVD-raadslid en een bestuursvoorzitter die hun eigen belangen bijvoorbeeld in het oude Dorp dienen ipv het algemene belang.

    Met name uw betrokkenheid bij de Nederlandse Vastgoedsocieteit als penningmeester/bestuurslid en uw rol als Voorzitter kringen Amsterdam en Amstelland KNLTB dat is waar mogelijk bij bepaalde besluiten in Amstelveen toch wel enige vorm van verstrengeling der belangen speelt. Zelfs de schijn moet men voorkomen, maar dat is bij de VVD Amstelveen allemaal geen issue. U laat zelf nu Amstelland en daaronder Amstelveen dus, ook weg! Wie is er hier selectief?

    KNLTB had een belang voor de realisatie van het NTC in Amstelveen. Hoe handig is het dan om in je geledigen een raadslid te hebben die bij deze gemeente beheerst? De vastgoedjongens in de Vastgoedsocieteit bouwen toch echt liever voor het grote geld dan het kleine geld, ook partijen die gretig in Amstelveen ontwikkelaar zoals, zoals een BPD is daar een onderdeel van.

    Ook is Victor Frequin van december 2011 tot oktober 2019 voorzitter geweest van Stichting Overburg in Amstelveen (tennisbanenexploitant die huurt van de gemeente), en was hij ook van januari 2007 tot maart 2017 voorzitter van tennisvereniging ALTV De Aemstelburgh en ook hier was jarenlang een belangenverstrengeling aanwezig. Was er niet ooit een gedoe over een opblaashal (die uiteindelijk na tumult niet doorging)? In 2015 is daar dan uiteindelijk wel het eea gemoderniseerd. Victor Frequin is sinds 2010 raadslid.

    Of ik nu Jan, Piet, Klaas of in mijn geval Gerard heet wat maakt dat voor nu uit of hoe laat ik dat doe!? De inhoudelijke punten blijven.

    Mooie kerst!

  9. Tja Gerard,
    1 Dank voor het positieve deel van uw bericht, mn dat ik sportief ben vind ik leuk om te lezen. En dat ik reageer, ja, normaal gesproken in raad en commissie, zo nodig in pers en hier, altijd met open visier en transparant.
    2 mijn werkzaamheden zijn ook transparant, iedereen kan deze zien en ik vind het prima om daarover verantwoording af te leggen, geen probleem, ik heb niets te verbergen, en als je veel doet zoals ik mag er best een kritische noot zijn af en toe, ik loop nergens voor weg
    3 Maar u schermt zich af, waarom, misschien heeft u vroeger ook in de raad gezeten, misschien heeft u een strafrechtelijke veroordeling gehad, wie zal het zeggen.

    Anderen de maat nemen, lekker anoniem achter de pc, ik denk dat u meer in uw mars heeft. Dat geef ik u mee voor (ook) een mooie kerst.

    Feit blijft

  10. Tja Victor Frequin, u bent hier puur aan het gissen en proberen met een misschien beschuldiging op de persoon aan het spelen en gaat op geen enkele wijze op de inhoud in het gaat u alleen maar om te weten wie wie is (doet u ook bij Ceebee). Dat is zinloos tegenover een burger waarvan ik u kan garanderen dat die geen enkele publieke functie bekleedt, niet met belastinggeld werkt, maar louter gebruik maakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting tav een politicus/publiek figuur die ik dus nogmaals niet ben. Verdere discussie lijkt mij zinloos. Ik ben blij dat er een stemgeheim en nog iets van vrijheid en bescherming voor gewone burgers bestaat! Anders zou je naar mijn belevenis zeker in Amstelveen om je mening consequenties ondervinden.

    De gemeente Amstelveen en de VVD Amstelveen hebben overigens heel veel te verbergen (lees columns Johan Bos), maar dat terzijde.

    Ik laat het hierbij.

    Ik wens een ieder een mooie kerst.

  11. Gluiperige Amstelveense hypocrisie en onder het mom van de privacy laten ze mensen in de stront zakken. Die mensen hebben natuurlijk hun kansen niet gepakt. Zo, even een bolknak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.