Dat gebeurt nu niet meer, was de conclusie van burgemeester Tjapko Poppens tijdens een gesprek met mij. Hij had het over raadsvergaderingen die, in een grijs verleden, soms tot diep in de nacht duurden. Omdat iedereen eindeloos mocht praten en zichzelf veelal graag hoorde.

Dat laatste is bij sommigen gebleven, vooral bij fracties die eigenlijk niets te zeggen hebben, maar praten om het praten. Maar aan de oeverloze betogen is vooral een einde gekomen sinds procedureel een korte spreektijd is ingevoerd. Zowel voor de gemeenteraad als de gespecialiseerde raadscommissies. Men krijgt bijvoorbeeld elf minuten per fractie voor de complete agenda. Dat is, vooral als er nogal heikele punten op staan, niet veel. Men kan zich afvragen of daarmee niet meer de procedure dan de democratie is gediend.

Agenda

Maar ja, de bovenmeesters van de agendacommissie of welk ander gremium ook hebben aldus besloten, de ja-knikkende raad bood kennelijk geen verweer en men (vooral de voorzitters) is vaak meer met procedurekwesties bezig dan met de inhoud van de onderwerpen. Geregeld wordt politieke partijen er op gewezen dat die nog maar één of anderhalve minuut hebben om hun standpunt over het voetlicht te brengen, wat overigens geen enkel probleem is als zij toch totaal geen standpunt hebben. Mij valt trouwens op dat de oppositie meer tijd nodig heeft dan de coalitie, die gewoon elk voorstel van B&W goedkeurt en dat allang in geheim achterkamer-overleg heeft besloten. Bouwplannen voor dure woningen zijn dus altijd goed, zo niet prima, enzovoort.

Napraten

Omdat alle partijen tegenwoordig met een uiterst beperkte spreektijd hebben te kampen, terwijl de wethouders wegens diezelfde tijdsdruk eigenlijk niet in staat zijn alle vragen te beantwoorden, begrijp ik niet dat raadsleden de hen toegemeten krapte zo misbruiken. Bijvoorbeeld doordat de ene na de andere fractie omstandig complimenten maakt aan B&W en de ambtenaren die een beleidsnota hebben geschreven (alsof die daar niet voor betaald krijgen) en vervolgens even royaal gaan napraten wat er in die stukken staat. Terwijl de vraag alleen is of zij het ermee eens zijn of niet en waarom (vooral dat laatste). Dáár komen raadsleden vaak niet eens aan toe. Kiezers zijn gelukkig gewend maar wat te stemmen. Ik heb er althans nooit een gehoord die meldde op een partij te hebben gestemd omdat die zo leuk complimenten maakt of geweldig het beleidsstuk napraat…

7 REACTIES

  1. De lokale media krijgen wel waardering omdat zij het de wethouders nooit moeilijk maken, de weblogs van wethouder Raat zo uitstekend overschrijven en zo leuk alle zelfreclame en foto’s van hem en zijn vrolijk lachende collega’s plaatsen.

    Tegen die zelfgenoegzame politiek-bestuurlijk-journalistieke kongsi is geen oppositie opgewassen. Kritische opmerkingen van betrokken burgers dringen niet door die muur van onverschillige minachting en worden hoogstens beantwoord met een sneer. Let maar op.

  2. En dan wordt het nog gek gevonden dat het aantal stemmers gestaag daalt met een enkele uitzondering voor politieke clowns als een Wilders en Baudet. Die laatste 2 zijn dan landelijk, maar ik denk dat als deze mislukte messiassen vertegenwoordigers in de raad zouden hebben je nog zou schrikken.

  3. In maart jongstleden werd er gesproken over het oprichten van de Mediaraad. Toen bestond het D66 om te stellen dat kritiek op het voorstel eigenlijk niet moest kunnen omdat ‘de ambtenaren er zo hard aan gewerkt hadden’.

    Zeg dan niets.

  4. Destijds gaf wethouder Floor Gordon (echte naam Floortje Gordon-De Bruijn) van D66 bij een van de eerste discussies over de energietransitie blij te zijn en gaf complimenten aan de gemeenteraad dat er geen discussie gevoerd werd over het hoe en waarom daarvan. Ook de VVD was muisstil. Dat het burgers veel geld gaat kosten was toen geen issue blijkbaar. Toen was ook al bekend dat het een tamelijk onzinnige excersitie is om van het gas te gaan. Arjen Lubach onderstreepte dit onlang nog in zijn uitzending Zondag met Lubach, waarna ambtenaren in de regio de opdracht kregen tegenargumenten voor kritische burgers te verzinnen….Sja. Dit is dus vanuit de DEMOCRATEN 66….

  5. Huizen van het gas af halen kan later nog worden hersteld door ze weer aan te sluiten. Het wordt pas onherstelbaar als de infrastructuur van het gas niet wordt onderhouden of zelfs wordt verwijderd.

    Stop de neoliberalen want zij houden geen rekening net de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.