Biozout, restproduct van biobrandstof, klinkt wel heel duurzaam, maar veroorzaakt door wisselende kwaliteit storingen in de gemeentelijke strooimachines. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van gladheidsbestrijding.

De leverancier kan niet een constante kwaliteit garanderen, meldt de gemeente. Omdat veiligheid voor weggebruikers volgens haar voorop staat, besloot zij weer over te gaan op steenzout. De eerste strooiacties van dit seizoen zitten er al op.

Klonten

Biozout zorgde voor verstopping in de trechters van de strooiwagens, omdat te grote klonten zout niet gebroken konden worden door het transportsysteem van de strooiers. Door storingen aan machines ontstond een minder goed strooiresultaat.

Teleurstellend

De voorraad biozout is kosteloos omgeruild. Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer en duurzaamheid) vindt het wel teleurstellend dat biozout niet aan de verwachtingen voldeed. “Maar veiligheid staat voorop, daarom hebben we besloten weer over te gaan op het natuurproduct steenzout met kwaliteitsgarantie.”

Hoofdwegen en fietspaden

De gemeente is verantwoordelijk voor het begaanbaar houden van met name hoofdwegen en fietspaden. Het afgelopen winterseizoen gaat de boeken in als extreem zacht. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden, terwijl 3,4 graden gebruikelijk is. De gemeente hield 16 strooiacties. Nieuwe voertuigen hebben een volgsysteem dat automatisch strooidata opslaat, zodat de gemeente direct ziet of een route volledig is gereden en of er voldoende is gestrooid.

Meldingen

Er zijn afgelopen winter 44 meldingen binnengekomen over de gladheidbestrijding, waarvan 29 over gladheid op fietspaden, drie over die op rijwegen en twaalf verzoeken tot strooien van voetpaden / binnenstraten, een parkeerterrein of bijvoorbeeld het vullen van een zoutkist.

De meeste meldingen kwamen binnen op 2 december van het vorige jaar. Een aantal korte hevige buitjes veroorzaakte die dag lokaal gladheid door ijzel. Vooral fietsers ondervonden hiervan veel hinder. Meldingen over bestaande strooiroutes zijn toen opgepakt, zegt de gemeente.

In het vorige seizoen kwamen er twee schademeldingen door gladheid bij haar binnen die niet ontvankelijk zijn verklaard door de verzekeringsmaatschappij.

Gratis strooizout

Voetpaden, binnenwegen en de meeste parkeerterreinen strooit de gemeente niet. Inwoners kunnen wel gratis vijf kilo strooizout afhalen bij het Afvalbrengstation of bij werf Escapade voor het ijs- en sneeuwvrij maken van hun directe omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.