Opnieuw heeft Eigen Haard aan de gemeente gevraagd de datum voor het beschikbaar zijn van vervangende woonruimte voor een deel van de bewoners van de Aquariusflat aan Watercirkel 372 een half jaar uit te stellen.  Het gebouw lijdt aan zwaar achterstallig onderhoud, zodat het nodig moet worden gerenoveerd.

Er komen trappenhuizen en liften bij en het aantal woningen wordt van 148 uitgebreid tot 180.  De meesten van de huidige bewoners willen er, na hun verhuizing naar een andere woning van de corporatie, niet terugkeren maar enkele tientallen wel. Zij krijgen een tijdelijke vervangende woning.

 Wettelijke termijn

Eigen Haard zegt nog niet voor alle huurders een vervangende woonruimte te hebben gevonden. Voor 98 gezinnen is dat wel gelukt, maar voor vijftig nog niet. En er moet volgens de corporatie rekening worden gehouden met de wettelijke termijn voor huuropzegging.

Van de vijftig huishoudens die nog moeten worden ondergebracht, willen er ongeveer 25 terug naar de vernieuwde Aquariusflat, na de werkzaamheden. De andere helft wil dat niet. Eigen Haard zegt na de ondertekening van het sociaal plan door de bewoners, vorige maand, begonnen te zijn met directe bemiddeling. Het betekent dat alle vrijkomende woningen, qua grootte passend zijn bij een gezin, nu worden gereserveerd voor de stadsvernieuwings-urgenten van de Aquariusflat. Degenen die er terugkeren krijgen een nieuw huurcontract. Het huidige wordt door Eigen Haard voor 1 december opgezegd, met inachtneming van de maximale wettelijke opzegtermijn van zes maanden. Omdat in de formele huuropzegging Eigen Haard als uiterste datum van verhuizing 1 juni 2021 noemt, is verlenging van de peildatum noodzakelijk.

Peildatum

Als er weinig passende woningen beschikbaar komen kan herhuisvesting trager verlopen, zegt Eigen Haard. Om dat proces te versnellen is al besloten hiervoor grotere woningen (>65m²) in te zetten. Dit is de laatste keer dat de gemeente Amstelveen de peildatum voor de Aquariusflat zal verlengen.

De start van de renovatie is gepland in het derde kwartaal van 2021 of zoveel eerder als de Aquariusflat leeg is en de vergunningen zijn verstrekt, waarbij rekening wordt gehouden met bezwaarschriftprocedures. De peildatum is die waarop een woningcorporatie mag beginnen met de uitplaatsing van bewoners bij een ingrijpende renovatie. Door die datum te registreren kan de gemeente beter toetsen of de inspraakprocedure bij renovaties correct is gevolgd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.