De gemeenteraad gaat een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV), zeg maar de lokale grondwet, vaststellen. Daarin wordt de aanpak van ondermijning strenger geregeld en lachgas in bepaalde gebieden geweerd. B&W stellen de raad voor, vooruitlopend op de toevoeging van lachgas aan de Opiumwet, een verbodsbepaling op te nemen waardoor bepaalde gebieden zijn wijzen waar het verboden is om lachgas te gebruiken.

Van ondermijning is sprake als de onderwereld via bedrijfsmatige activiteiten in de bovenwereld terecht komt. De burgemeester krijgt in de nieuwe APV de mogelijkheid gebouwen, gebieden of bedrijfsmatige activiteiten (branches) aan te wijzen als vergunningplichtig. Op advies van de politie en handhaving kwam de verbodsbepaling ten behoeve van het gebruik van lachgas er in.

Drugs

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een van de prioriteiten uit het gemeentelijk Integraal Veiligheidsbeleid. Drugshandel, witwassen, (belasting) fraude en (arbeids-)uitbuiting zijn voorbeelden van criminele activiteiten die de samenleving kunnen ondermijnen.’

Dankzij de nieuwe APV kan de gemeente beter ondermijnende activiteiten aanpakken. Er wordt door B&W voorgesteld een artikel daarin op te nemen ten behoeve van het tegengaan van onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat.

Bestemmingsplan

Een bedrijf kan zich, waar het bestemmingsplan dit toelaat en er geen vergunningsplicht geldt voor de voorgenomen bedrijfsmatige activiteit, vrij vestigen in de gemeente. Deze vrijheid is een groot goed en stelt ondernemers in staat zich ergens te vestigen zonder onnodige administratieve lasten vanuit de (lokale) overheid, zegt de gemeente. Maar er zijn volgens haar ook situaties waarin overheidstoezicht gewenst is omdat een specifiek bedrijf of branche in relatie wordt gebracht met criminele ondermijnende activiteiten.

BIBOB

Ook kunnen deze activiteiten aan een BIBOB toetsing worden onderworpen. ad Voorgesteld wordt, vooruitlopend op de toevoeging van Lachgas aan de Opiumwet, een verbodsbepaling op te nemen in de APV waardoor het college bepaalde gebieden in de gemeente aan kan wijzen waar het verboden is lachgas te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.