De door een schrikbarende misser van de Belastingdienst ontstane toeslagenaffaire voor kinderopvang heeft leidt tot een binnenkort te openen gemeentelijk meldpunt (meldpunt KOT). Doordat ouders door oplopende schulden in financiële problemen kwamen en ten onrechte als fraudeurs te boek stonden, komt de lokale overheid nu te hulp. Het gaat in Amstelveen, voor zover nu bekend, om dertig gezinnen. Maar wie dat zijn, is niet bekend, omdat de privacywetgeving dat verbiedt.

De Belastingdienst zetten ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop en vorderde die terug. ‘Die ouders zouden recht kunnen hebben op een regeling die valt binnen de zogenoemde hersteloperatie kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst’, zegt de gemeente.

Team

Maar voor wie in de problemen is geraakt is de regeling misschien niet altijd voldoende. Ook is het niet altijd vanzelfsprekend zelf de Rijksregeling aan te vragen, beseft de gemeente.

En daarnaast kunnen volgens haar ook problemen ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Om die ellende voor te zijn start de gemeente binnenkort het meldpunt KOT. Een multidisciplinair team staat klaar om de inwoners te helpen, zegt de gemeente. Volgens de Ombudsman (regio Amsterdam e.o.) zijn in Amstelveen nu dertig gezinnen gedupeerd.

Helaas is de gemeente niet in het bezit van de namen en adressen, omdat de privacywetgeving dit verbiedt. Daarom start zij binnenkort met een op ouders, kinderopvangcentra, scholen en gastouderbemiddelingsbureaus gerichte campagne om gedupeerden te bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.