Twee lokale omroepen zijn er volgens B&W nu, beide gesubsidieerd. RTVA, dat tegen de wens van de gemeenteraad de uitzendvergunning van het Commissariaat van de Media kreeg, en de nieuwe omroepstichting AAN!, waarmee de gemeente liever in zee gaat. Naar verwachting adviseert de raad het CvdM over vier jaar de licentie aan die laatste te geven.

De gemeente zegt wel de uitspraak van het CvdM te respecteren en B&W stellen de gemeenteraad voor maar niet in bezwaar daartegen te gaan. Maar het college vindt niet dat het besluit van het CvdM een belemmering is voor haar lieveling Actueel Amstelveens Nieuws (AAN!). Vermoedelijk gaat die programma’s aanleveren bij RTV Noord-Holland. Zij ging al een overeenkomst met NH Media aan.

Bekostiging

Beide omroepen moeten volgens B&W dus worden gesubsidieerd, zowel RTVA – waar zij liever de stekker uit trokken – als AAN! Zij krijgen het richtsnoerbedrag van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarover gaat college graag in overleg met de gemeenteraad, RTVA en het nieuwe samenwerkingsinitiatief AAN!/NHMedia, zegt wethouder Rob Ellermeijer.

Coalitie

VVD-fractievoorzitter Kees Noomen geeft toe dat de kwestie in de coalitie is besproken en dat die nu volledig achter het door Ellermeijer naar buiten gebrachte standpunt staat. Dat zal ongetwijfeld ook worden geventileerd als woensdagavond raadsleden bij elkaar komen om erover te praten. “We hadden het liefst anders gezien, maar het recht moet zijn loop hebben”, zegt Noomen. “Hopelijk krijgen we nu twee lokale partijen. één met zendvergunning en één niet. Dat de beste moge winnen.”

Namens PvdA, die ook tot de coalitie hoort, weet Guido Dennenbroek alleen te verwijzen naar de ’toelichting’ die de wethouder woensdagavond geeft over de ‘ontwikkelingen rondom de lokale omroep.’

7 REACTIES

  1. Logisch: Eén lokale omroep was teveel, dus komen er twee. Twee spreekbuizen voor het college, want beide afhankelijk van hun welwillendheid. Wiens brood men eet..

  2. Johan behalve de quotes van de VVD en PvdA, wat is je bron voor deze informatie mbt B&W? Is er een brief? Kan niets openbaars vinden.

    Blijft staan dat het financieren van een niet-publieke stichting die GEEN publieke omroepstatus heeft (AAN!) mogelijk ongeoorloofd is want dat zou overheidssteun zijn aan een commerciele partij. Amstelveenblog, AmstelveenZ, Amstelveensnieuwsblad zouden toch evenveel recht hebben op dat geld?

    Samenwerking met NH Media dat een provinciale publieke omroep is, hoe wil je dat dan doen? Dat AAN in feite een filiaal daarvan wordt? Dat kan helemaal niet. Maar dat is de taak dan weeer niet van de provinciale omroepen daar hebben lokale omroepen voor uit gevonden.

  3. Het goede nieuws is. Op 16 maart 2022 zijn er verkiezingen. Dan is er een andere gemeenteraad met hopelijk wat verversing en wie weet enkele maanden later andere wethouders…..dan moeten we maar zien wat die in 2024 voor hebben met de lokale omroep…

  4. Ik zou hier hard om moeten lachen, ware het niet dat het college thans poogt hun gezicht te redden ten koste van het belastinggeld opgebracht door de burgers van Amstelveen. Het college is zo ontzettend met zichzelf (en haar vriendjes) bezig dat zij de door het CvdM toegebrachte oorwassing niet grootmoedig heeft kunnen incasseren.

    • Inderdaad wanbestuur op kosten van de belastingbetaler, enkel en alleen om gezichtsverlies tegen te gaan. Als ze niet oppassen is een tweede bunkeraffaire geboren. En dat door politieke partijen die er altijd prat op gaan op de centjes te letten, namelijk de VVD ,hun bijwagen D66 en het in dit geval het lulletje rozenwater, die ook mee mag spelen.

  5. Ok de gemeente legt zich er bij neer wat goed nieuws is maar de oorwassing inderdaad niet begrijpt. Alhoewel zowat kansloos als ze bezwaar zouden maken, maar legt AAN zich er dan ook bij neer?

    Dat is nog wel een dingetje…want straks gaat AAN met nota bene het subsidiegeld van de gemeente nota bene in bezwaar!?

  6. “Hopelijk krijgen we nu twee lokale partijen. één met zendvergunning en één niet. Dat de beste moge winnen.”

    Hoe kun je nu stellen dat de beste moge winnen als een van de partijen überhaupt geen zendvergunning heeft? Ga je die dan beoordelen als produktiebedrijf voor NH Media? Een partij die er kennelijk geen moeite mee heeft om eerst een overeenkomst te sluiten met RTVA en zonder schijnbaar met de ogen te knipperen overstapt naar AAN! NH Media is het Paard van Troje dames heren raadsleden, ik zeg het nog maar een keer. Jullie trappen met open ogen in een val, want NH Media ‘kaapt’ straks de zendmachtiging met dank aan jullie naïviteit. In plaatse van meer greep op de media, waar de raad het kennelijk om te doen is, raak je die zelfs dus helemaal kwijt. Beter is om in te zetten op een samenwerking in de regio ten zuiden van Amstelveen ben ik al jaren van mening. Dat gaat misschien wat langer duren, maar ik denk de gemiddelde Amstelvener daar meer mee heeft dan met de grootstedelijke opportunisten van NH Media.

    Interessant overigens hoe de PvdA zich op de vlakte houdt. Politiek vertaald betekent dat naar mijn idee dat ze grote twijfels hebben over de kruistocht van de wethouder. En de VVD, die pijnlijk merkbaar geen idee heeft hoe het in medialand werkt, volhardt natuurlijk. Het is de eigen wethouder en dus is het goed. What ever happened to dualisme..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.