Een team voor de ouderenrevalidatie van Zonnehuisgroep Amstelland heeft een nieuw en mindertijdrovend apparaatje op proef in gebruik genomen om temperatuur en bloeddruk te meten. De uitkomsten van de proef zijn positief, zegt de groep. Het apparaat is gebaseerd op ziekenhuistechnologie.

Tot nu toe dienden diverse meetapparaten voor het vaststellen van de waarden, zoals temperatuur en bloeddruk. De zorgmedewerkers verwerkten de gegevens vervolgens handmatig. “Tijdrovend en foutgevoelig”, constateren zij. “Tijd is schaars, zeker nu er door corona extra druk is op de ouderenzorg.” Vandaar de proef met het nieuwe apparaatje.

Enthousiast

Zorgmedewerker Tonny Sijm is er enthousiast over. “Je bent in een kleine twee minuten klaar, waar we eerder wel vijftien minuten nodig hadden”, zegt ze. De zorgmedewerkers hoeven nu volgens haar ook veel minder te lopen doordat alle meetapparaten op één standaard zijn bevestigd.

Sijm: “De meting bij een cliënt begint met het scannen van een barcode die wordt getoond op een mini notebook.  Het systeem weet dan om welke cliënt het gaat. Vervolgens worden de temperatuur, saturatie en bloeddruk gemeten.”

Controle

Nadat de gegevens zijn gecontroleerd, worden die meteen toegevoegd aan het digitale dossier van een cliënt, ook voor hem of haar een voordeel. “Minder haast en meer tijd voor een praatje. En de familie kan online checken of de waardes afwijkend zijn”, zegt Sijm.

Pilot

Drie maanden gebruikten de zorgmedewerkers het apparaat op de afdeling waar ouderen tijdelijk verblijven om te revalideren. De proef is volgens hen een succes. Dat vinden ook andere ouderenzorgorganisaties, die de pilot met belangstelling volgden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.