De vogelwerkgroep van IVN Natuureducatie Amstelveen kreeg van de gemeente een cheque van € 7206,90. Dat was de 25% die zij over 2019 ontving van de stichting Sympany, die textiel inzamelt in containers, na aftrek van kosten voor onderhoud, beheer en inzameling. Driekwart van de opbrengst gaat volgens Sympany naar goede doelen.

In het contract met de textielinzamelaar dat eind dit jaar afloopt is opgenomen dat de gemeente een kwart van de opbrengst van het ingezamelde textiel aan een lokaal initiatief kan doneren. Deze keer koos de gemeente voor initiatieven van de vogelwerkgroep.

Initiatieven vogelwerkgroep

Op 17 november overhandigde wethouder Floor Gordon (afvalbeheer en duurzaamheid) de cheque van € 7206,90 aan Marleen Andriessen van de vogelwerkgroep op de vogelrijke Middelpolder.  De groep kan de bijdrage goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor een informatiebord bij de oeverzwaluwwand aan de Burgemeester Boersweg en nestplanken voor witte kwikstaarten en boerenzwaluwen onder brugdekken in de polders.

 

Investeren in circulaire economie

Het produceren van textiel is erg milieuvervuilend. Voor het produceren van één T-shirt wordt bijna 3000 liter water verbruikt. Wethouder Floor Gordon: “Wij stimuleren inwoners hun (schone) oude kleding en schoenen in de gemeentelijke textielcontainers te deponeren. Textielinzamelaar Sympany investeert de opbrengst vooral in het in de kringloop houden van textiel. Sympany ontwikkelt toepassingen om oud textiel te verwerken tot garen voor nieuwe kleding.”

 

Dalende opbrengsten

De afgelopen jaren waren o.a. het Amstelveenfonds en het Rode Kruis begunstigden van een deel van de opbrengst uit de Amstelveense textielinzameling. Maar de financiële opbrengst neemt echter elk jaar af en zal de komende jaren blijven dalen. Oorzaken daarvan zijn onder meer de slechte kwaliteit van het ingezamelde textiel (‘fast fashion’), de vervuiling met restafval en de lagere vraag naar gebruikt textiel.  Amstelveen sluit voor de komende twee jaar een nieuw contract af wat voor de gemeente kostenneutraal is. Consequentie van wegvallende opbrengsten is dat er geen goede doelen donaties mogelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.