Zowel met het door B&W voorgestelde Ruimtelijk Ontwikkelingsperspectief (ROP) als moties daarover van diverse partijen ging de gemeenteraad woensdag akkoord. De gemeente neemt een tandje terug wat de ongebreidelde bouw betreft, wil eerder omwonenden daarbij betrekken en er voor zorgen dat Amstelveen wel een groene stad blijft.

Pier Rienks (CDA)

Tegen veel al in gang gezette bouwprojecten kwam veel weerstand van de omwonenden, werd geconstateerd. Vaak zeiden B&W dan dat de gemeentelijke overheid daartoe al onder een vorig college had beslist. Maar dat gaat niet op voor de nieuwste projecten die volledig de verantwoordelijkheid van het nu zittende college van B&W zijn, zei fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA. Hij stelde voorts vast dat ook in het vorige coalitie dezelfde partijen (op bbA na) zaten.

Kortzichtig?

De op tafel liggende visie had volgens hem met vergezichten te maken. Maar er schijnt sinds dat eerdere vergezicht uit 2016 nogal wat veranderd, want er komt nu weer een nieuwe visie zei Rienks. “Zijn we in 2016 dan zo kortzichtig bezig geweest? Of is Amstelveen zo radicaal veranderd dat actualisatie nodig is?”

Intussen is de woningnood niet veranderd en die zorgt voor een grote druk op de schaarse beschikbare grond en de noodzaak van behoud van de hoofdgroenstructuur, constateerden diverse raadsleden. “We willen meer bouwen, maar niet in onze eigen straat”, zei Van den Bosch van de PvdA. Er was wat hem betreft in de visie een goede balans gevonden. Hij pleitte opnieuw voor ‘betaalbare’ woningen, zonder prijzen te noemen.

Balans

Overigens ging de gemeente vier jaar geleden nog uit van 5500 nieuw woningen en nu van

Floortje Gordon

11.000 in 2040, stelde Rienks vast. “Amstelveen kan wel verder groeien maar het moment dat de balans tussen goed werken, wonen en een daarbij behorend voorzieningenniveau en infrastructuur in gevaar komt, naderen we snel.”

Doel van B&W is niet meer te groeien naar 125.000 inwoners maar naar 110.000. Het CDA heeft gepleit voor hoogbouw, maar niet tot elke prijs zei Rienks nu. Een dieptepunt noemde hij de plannen voor een hoge woontoren aan de Grien van Prinstererlaan. “Het nieuwe adagium bij het verlenen van bouwvergunningen is niet meer ‘Ja Mits’ maar ‘Nee Tenzij’.

Groennorm

Die verandering juichten ook andere fracties van harte toe. De VVD kwam met een motie om een gebiedsvisie voor de Bovenkerkerweg te bepleiten, D66 wilde een ‘groennorm’, AVA tijdelijke bebouwing in de vorm van onder neer Tiny Houses  en GroenLinks zag vee; voordeel in houtbouw, die volgens haar groener is en minder kost.

Al die moties werden graag overgenomen door B&W. Vooral de aandacht voor groen was wethouder Floor Gordon blijkbaar uit haar hart gestolen. Zij constateerde dat de ‘stad in het groen’ met 85 vierkante meter per inwoner er eigenlijk maar tien meer heeft dan het landelijke gemiddelde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.