Tijdens een zogenoemde ‘beeldvormende bijeenkomst’ presenteert zich de nieuwe lokale omroepstichting Actueel Amstelveens Nieuws (AAN) op 26 november aan raadsleden. Dat schrijven B&W, die kennelijk volledig vertrouwen in de nieuwe zender hebben, aan de gemeenteraad.

De nieuwe omroep gaat samenwerken met NH Media, zoals eerst de bedoeling was met RTVA, en wil per 1 januari gaan uitzenden. Daartoe is vorige maand een licentie aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media, waarover de gemeenteraad overigens nog een advies moet uitbrengen. Wat de coalitie betreft zal dat positief zijn, in tegenstelling tot het eerder uitgebrachte ‘negatieve’ advies over RTV Amstelveen, dat overigens al anderhalf jaar eerder een licentie aanvroeg, maar waarvoor B&W telkens uitstel voor de advisering door de raad aanvroegen.

KvK

Naar aanleiding van de oproep tot nieuwe initiatieven heeft de nieuwe stichting zich gemeld. Tijdens de (digitale) hoorzitting over het weren van RTVA verdedigde de gemeente AAN, die pas drie dagen eerder was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en gemeentelijke subsidie heeft aangevraagd.

Volgens de brief aan de gemeenteraad zijn enkele door RTVA bij de hoorzitting ingebrachte ‘feitelijke onjuistheden’ recht gezet, maar voorzitter Roel Smit van die omroep zegt niets van onjuistheden te weten.

Pleitnotitie

In de pleitnotitie van de gemeente staat letterlijk alleen het volgende: “Anders dan RTVA stelt, is het bedrijfsplan voor RTVA besproken en opgesteld in gezamenlijkheid, samen met RTVA, NH Media en de gemeenteraad. De gemeenteraad had onvoldoende vertrouwen in de uitwerking van dit bedrijfsplan door RTVA, mede door de evaluatie ervan en de toelichting door de onafhankelijke procesbegeleider.” Overigens was het voornamelijk de coalitie die tot het ‘negatieve’ advies besloot en geen vertrouwen meer in de omroep had.

Eigen houtje

In de pleitnotitie staat verder: “Anders dan wordt gesteld door RTVA, staat het beeld zoals uitgezonden op televisie door RTVA, letterlijk op zwart. De berichtgeving via radio en website door RTVA is minimaal. Ook stelt RTVA dat zij zelfstandig een zinvolle bijdrage aan het medialandschap kan leveren, dus zonder samenwerking met NH Media. Dit is in tegenspraak met het door RTVA opgestelde bedrijfsplan, waarin staat dat RTVA ‘beter niet meer “op eigen houtje” kan blijven doorgaan.’ ”

Bijzonder geval

Volgens de gemeente is er sprake van een ‘bijzonder geval’ in Amstelveen. En in de Mediawet geeft artikel 8 ruimte om ‘in bijzondere gevallen’ af te wijken van de normale procedure van advisering door de gemeenteraad aan het commissariaat voor de media wegens de licentieaanvraag van de lokale omroep AAN!.

Buiten de advisering van de gemeenteraad om vroegen B&W aan het commissariaat om deze licentieaanvraag van AAN! alsnog in behandeling te nemen. “Het commissariaat verwacht eind november meer te kunnen zeggen over het voorgenomen besluit en de procedure”, schrijven B&W aan de gemeenteraad.

5 REACTIES

 1. Amstelveen is een “bijzonder” geval.
  Gaat het nu om het handelen van de gemeente of van RTVA?
  Zoals mijn oude vader placht te zeggen; “Het ruikt hier naar poep”.

 2. ‘..in de Mediawet geeft artikel 8 ruimte om ‘in bijzondere gevallen’ af te wijken van de normale procedure..’

  Misschien goed om aan te tekenen dat de gemeente al eerder meerdere malen gebruik heeft gemaakt van een beroep op dit artikel, dat overigens inderdaad alleen gaat over de procedure en niet over de criteria.

  V.w.b die criteria is het ook wel opmerkelijk hoe de gemeente bij de uitleg van dat wetsartikel het CvdM gaat uitleggen wat de wetgever daarmee bedoeld heeft en het CvdM nog even meegeeft dat ze hun werk niet goed gedaan hebben. Het zal je maar gezegd worden als je al jarenlang met dit bijltje hakt.

 3. B&W gaat wel erg ver en blijkbaar heiligt het doel alle middelen. Ze willen dus dat het Commissariaat ZONDER dat de gemeenteraad zich uit heeft gelaten, de licentie simpelweg aan AAN toekent en alle procedures zoals die normaal gelden terzijde schuift gezien de ‘bijzondere gevallen’. Let wel, het was B&W die de procedure 1,5 jaar liep te traineren en AAN! is drie dagen voor de hoorzitting officieel opgericht.

  Zie niet in wat hier ‘bijzonder is’ of het moet het vertonen van onbehoorlijk bestuur zijn.

  En de bijeenkomst van 25 november zal vast en zeker GEHEIM/BESLOTEN zijn?

  Dus even voor de goede orde: de zittende lokale omroep dient tijdig een aanvraag voor licentieverlenging in. De gemeente treuzelt 1,5 jaar over het wettelijk adviesrecht. Vervolgens na eindeloze debatten, wordt negatief geadviseerd, komt het Commissariaat met een voornemen tot licentie aan RTV Amstelveen en vervolgens zegt de gemeente over een NIET bestaande omroep dat die maar de licentie moet verkrijgen en dat ZONDER dat die omroep zich publiek presenteeert en ZONDER dat die uberhaupt bestaat en ZONDER dat de gemeenteraad zich er officieel over hoeft uit te laten?

  Normaal gesproken zou je zeggen; als RTV Amstelveen de licentie NIET krijgt kan IEDEREEN een omroep opzetten en een aanvraag doen. Dit is echt bijzonder vreemd en lijkt op wel een helel vreemde manier van handelen van een zichzelf democratisch noemend bestuur. En dat terwijl AAN behoudens de voorzitter vooral uit ex-RTV Amstelveen mensen bestaat waaronder de ex-adjunct hoofdredacteur.

  Het doel heiligt dus de middelen voor de VVD in Amstelveen. Als RTV Amstelveen maar weg is.

  • Als je bedenkt hoe makkelijk het was en is om alle argumenten te weerleggen die de gemeente gebruikt om RTVA de nek om te draaien, dan ga je bijna denken dat er iets anders speelt. Persoonlijke rancune? Alleen jegens wie dan en waarom?

 4. Hoezo, ‘nieuwe omroep’? Drie bestuursleden van AAN werkten voor RTV-A en zij willen – net als RTV-A – gaan samenwerken met NH Nieuws.

  Hier wordt zó’n slim spelletje gespeeld dat ik er niets van begrijp. Ik weet alleen hoe het zal aflopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.