Het in Amstelveen gevestigde KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds) onderzocht de impact van een speciaal opgeleide hond op het leven van haar cliënten. De kwaliteit van leven mét hulphond scoort gemiddeld een 8,2 onder de geïnterviewden. Dit versus een 4,7 zonder hulphond.

De ondervraagde cliënten zijn mensen met een visuele beperking, een lichamelijke functiebeperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS (posttraumatische stressstoornis) en ouders van jonge kinderen met autisme. Ervaringen van de naaste omgeving werden ook meegenomen in het kwalitatieve onderzoek.

Niet weg te denken

Een hulphond is niet meer weg te denken, daar zijn alle cliënten het over eens. Susan (51) herinnert zich: ‘Toen mijn zicht erg slecht werd, moest ik met een taststok leren lopen. Heel eng, want ineens ziet iedereen dat er iets met je is’. De Amstelveense wisselt de taststok met veel plezier in voor een blindengeleidehond. ‘Een hond is gewoon een stuk vriendelijker. Daar word ik ook graag mee gezien.’

Rijk leven

Alle cliënten voelen zich met hulphond zelfstandiger en beter in staat om sociale contacten te onderhouden en aan te gaan. Men was zonder hond 100% afhankelijk van anderen om ergens te komen. Susan houdt er behoorlijk de vaart in met geleidehond Zenga. Samen reizen zij met het openbaar vervoer het hele land door. “Als mensen mij zien lopen, dan hebben ze helemaal niet door dat ik zo slechtziend ben. Ik loop met mijn hond rechtop en zelfverzekerd. Soms denk ik dat mensen een zielig vrouwtje verwachten,” lacht Susan. “Maar ik kan skiën en hardlopen en ik heb een grote vriendenkring die ik regelmatig zie. Ik heb een rijk leven.”

Vrijheid

Twee derde van de cliënten heeft door de hulphond een grotere rol in de maatschappij. Voor de één betekent dit vrijwilligerswerk. Voor de ander een betaalde baan of een studie. De helft van de ondervraagden is werkzaam. Meerdere hadden dit zonder hond niet kunnen (blijven) doen. Susan was zeven jaar voorzitter van een skivereniging voor visueel beperkten. ‘Ik heb in mijn leven twee blindengeleidehonden gehad. Door hen heb ik mijn vrijheid teruggekregen. Ik kreeg zin in aanpakken. Mijn honden hebben me jarenlang veilig naar bestuursvergaderingen geloodst. Zonder hen was ik er nooit aan begonnen.’

Geen ‘patiënt’ meer

De hulphond neemt gemiddeld twee tot zes uur per dag aan taken over van de naaste omgeving. Dit heeft een grote positieve invloed op het hele gezin. Enerzijds geven cliënten aan zich weer een gezinslid te voelen in plaats van een patiënt. Anderzijds ervaart de omgeving meer vrijheid en veel minder zorgen. Hulphonden kunnen bijvoorbeeld medicatie brengen,

een telefoon aangeven of schoenen uittrekken. Ook autoritjes zijn minder nodig omdat de cliënt zelf op pad kan met de hond.

KNGF opent werelden

De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect, zijn aanleiding geweest voor de website ‘KNGF opent werelden’ (geleidehond.nl/opentwerelden). Doel hiervan is Nederland te laten zien dat geleidehonden voor onze cliënten als essentieel worden ervaren en zij de levens van heel veel mensen ingrijpend hebben veranderd. In veel gevallen maken zij het verschil tussen een beperkt en een vrijer en zelfstandiger leven. Met impactvolle verhalen in toonaangevende media maken wij duidelijk wat onze honden betekenen voor hun baas en hoe zij bijdragen aan een grotere wereld.

Bewegingsvrijheid

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een professioneel opgeleide hond. Een hulphond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de organisatie tegenwoordig ook in voor mensen met andere beperkingen: bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting afhankelijk van giften en nalatenschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.