Met PVV, FvD, Partij voor de Dieren en ouderenpartij 50Plus / PvdO tegen, stelde de meerderheid van Provinciale Staten maandag de begroting 2021 voor Noord-Holland vast. Die bedraagt ongeveer € 450  miljoen, bijna twee keer zoveel als de Amstelveense. Iedereen kon de online vergadering via internet volgen.

Tijdens de eerste online Algemene beschouwingen stonden de fractievoorzitters van de politieke partijen stil bij de gevolgen van de coronacrisis voor de Noord-Hollanders.

Noodfondsen

De fracties spraken onder meer over wonen, klimaat, economie, landbouw, natuur, openbaar vervoer, wegen, stikstof, gezonde leefomgeving, ecologie en energietransitie. En ook over de inzet van twee noodfondsen, gevormd wegens de coronacrisis: € 10 miljoen voor steun aan culturele en maatschappelijke organisaties en het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van € 100 miljoen. Diverse moties werden na uitleg door Gedeputeerde Staten ingetrokken, aangehouden of gewijzigd.

Vrijwilligers

Provinciale Staten namen acht moties aan over de begroting. Een voorstel van CDA, CU, PvdA, SP en GL over extra ondersteuning van vrijwilligers in coronatijden werd unaniem aangenomen. Daarnaast namen PS een voorstel aan van GL, D66, PvdA, PvdD over het opstellen van een toegankelijke versie van de begroting; van GL werd het voorstel over het snel openen en ondersteunen van bibliotheken aangenomen en van die partij plus D66 een motie over instrumenten voor gemeenten voor democratische controle bij bestuursvormen die gemeentegrenzen overschrijden. De Democraten en PvdA vroegen om onderzoek naar toepassing van gelijkstroom in het elektriciteitsnetwerk en D66 kwam ook met het voorstel voorstel meer laadpalen op bedrijventerreinen aan te leggen. Beide moties werden ook aangenomen. Verder waren er een motie van PVV en SP over ondersteuning voor voedselbanken en een voorstel van PvdA, D66, SP over het bevorderen stageplekken voor MBO-studenten. Ook die twee werden aangenomen.

Andere voorstellen

PS namen ook een voorstel aan van D66 en GL over de bescherming van (nieuwe) bedreigde diersoorten en een voorstel van de PvdA over spaarpalen om automobilisten te belonen als zij zich houden aan de maximum snelheid. Verder besloten PS over het verplaatsen van de onderwerpen circulaire economie en de metropoolregio Amsterdam naar de commissie Economie, Financiën en Bestuur.

Benoemingen

Miklos Lelkes werd geïnstalleerd als Statenlid voor FVD, als tijdelijke opvolger van Annabel Nanninga. Marcel Mokveld werden geïnstalleerd als duo-commissielid voor de VVD en Joke Hoogedoorn als duo-commissielid voor de CU.

Belangstellenden kunnen de ondertitelde vergadering binnenkort terugzien via https://noord-holland.stateninformatie.nl.

Voorgenomen besluiten

De ‘Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming’ maakt het mogelijk dat PS online vergaderen. De besluiten die zij namen zijn voorgenomen besluiten. Tijdens de vergadering gaven de fractievoorzitters een indicatie van de wijze waarop hun partij zal stemmen. Daarna volgt een schriftelijke stemronde waarbij de Statenleden die indicatie op een ‘stembrief’ kunnen bevestigen. De uitslag van deze stemronde wordt vrijdag 13 november in de middag bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.