Terwijl de gemeente enerzijds klaagt over een tekort aan leraren zijn er anderzijds geen vacatures op de scholen. Hoe is dat met elkaar te rijmen, vroeg burgerlid Nieuwendijk van het CDA zich af. Hij kreeg van wethouder Frank Berkhout (onderwijs) te horen dat er op zich wel net voldoende leraren zijn, maar vervanging is lastig. En dat speelt zeker in deze coronatijd.

Onderwijswethouder Frank Berkhout

Overigens is er in heel de regio wel een oplopend tekort aan leerkrachten, voegde hij er aan toe, al zijn er volgens hem veel zij-instromers.  Bij vmbo-school Panta Rhei zijn onvoldoende leerlingen, terwijl andere voortgezette opleidingen met gebrek aan ruimte kampen.

Winst

Dat de BV AmstelveenSport vorig jaar een winst van € 220.000 boekte is gunstig, zei Victor Frequin (VVD). De gemeente als enig aandeelhouder ontvangt volgens sportwethouder Rob Ellermeijer pas als het positieve resultaat tien procent van de begroting bedraagt (vorig jaar 7,8 miljoen). Maar Frequin zag in verband met de coronacrisis zich toch wel donkere wolken boven het bedrijf samen pakken. En hij wilde dat de gemeente daar een dekking voor opnam in haar begroting. Dat is niet alleen in het belang van de gemeente als aandeelhouder, maar ook omdat sport wezenlijk is voor de kwaliteit van leven in Amstelveen, zei hij.

 Hoofdpijn

De Jeugdzorg wordt zo langzamerhand onbetaalbaar, constateerden diverse fracties. “Een

Bas Zwart (VVD)

hoofdpijndossier”, noemde raadslid Zwart van de VVD het. En Berkhout leek het daarmee eens. “De jeugdzorgtekorten zijn problematisch, zei hij. Door er vroeg bij te zijn, tracht de gemeente zoveel mogelijk zwaardere gevallen te voorkomen. Maar de oplopende behoefte aan zorg voor jongeren was wel een item voor alle fracties. “Wat doen wij  met onze kinderen dat er zoveel extra zorg nodig is?” vroeg Sandra van Engelen (CDA) zich af. Zij constateerde overigens dat de Voedselbank volgend jaar een lagere subsidie krijgt, zestien in plaats van zesentwintig euro.

 Jongerencentrum

Raadslid Jacqueline Höcker van AVA constateerde het gemis van een jongerencentrum keer op keer terugkomt is het gemis van een jongerencentrum en pleitte er voor dat meer wordt geïnvesteerd om jongeren. “Wellicht is een politiek jongerenplatform of jongerenraad wel een idee om jongeren te betrekken bij politiek”, zei ze.  Volgens haar hebben de gemeentelijke jongerenwerkers nieuwe taken gekregen, zoals psychosociale begeleiding van jongeren, waar zij niet voor zijn opgeleid.

Motie

Victor Frequin

Frequin kondigde een motie van de VVD in de gemeenteraad aan, die aan wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg vraagt gestructureerd op de kosten van de zorg en welk deel daarvan door instanties als Huis aan de Poel en Nieuw Vredeveld, die aan renovatie toe zijn, wordt gedragen.

Frequin zei te hebben begrepen dat mensen soms drempels opwerpen om van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) te gaan, omdat zij bij dat laatste niet meer thuis, maar in een instelling worden verzorgd. Maar dat zelfstandige wonen, met WMO-hulpmiddelen, wordt door de gemeente betaald wordt en de WLZ door de zorgverzekering. “En daarbij heb ik ook vernomen dat er een druk zou zijn of komen vanuit de zorgverzekeraars om mensen langer in de WMO te houden of zelfs terug te plaatsen vanuit de WLZ naar de WMO”, zei Frequin, die daarop ook inzicht van het College verwacht. “Hoe zit dat en wat zijn de financiële implicaties ervan voor Amstelveen.” Hij had tal van vragen over de zorg en gaat nu voor een motie om de antwoorden daarop te krijgen. Wethouder Van Ballegooijen meldde dat er in de zorg nu alle grote tekorten bij de gemeente bestaan.

1 REACTIE

  1. Bij mijn scholenstichting hadden ze een invallerspool. Deze mensen waren lang tijdelijk in dienst, waardoor ze minimaal op 1 school gegarandeerd een x tijd werk hadden. Daarna konden ze met wederzijds goedvinden naar een andere school gaan. Dit was m.n. prettig voor de wat grotere scholen, waar altijd wel een zieke is. ( waren er geen zieken werden ze ingezet bij groepen die wel wel wat extra hulp konden gebruiken) . Voor alle partijen was dit prettig. Bij de kinderen was zo’n persoon bekend. ( dus minder ordeproblemen) , de leerkracht kende de school beter ( dus minder inwerken) en vaak waren ze goedkoper dan een externe . De gemeente zou dan wel aan redelijke betaalbare huisvesting moeten meewerken, want meestal zijn deze mensen vrij jong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.