Met een noodkreet, vervat in een brief, gaat de Amstelveense Horeca maandag (2 november) om elf uur op het Stadsplein burgemeester en wethouders om hulp vragen. In de brief die zij overhandigen, maken zij een aantal wensen bekend. Zoals meer fracties, zoals de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA), zegt ook Burgerbelangen Amstelveen (bbA) achter de horeca te staan.

Ruud Kootker

Trouwens coalitiepartijen VVD en D66 lieten al eerder weten die te steunen, want twee ondernemers ervan zijn ook raadslid.

Demonstratief

Het gemeentebestuur heeft zich tot nu toe opgesteld als een constructieve partner, maar de nood is nu zo hoog geworden door de recente maatregelen tegen het Coronavirus, dat de horeca zich op demonstratieve manier tot het College  wendt.

De horeca is sinds twee weken opnieuw gesloten, klaagt zij. En er is geen uitzicht op spoedige versoepeling van de maatregelen. De financiële steun van de Rijksoverheid dekt volgens de horecaondernemers lang niet de kosten. Slechts een klein deel ervan komt terug bij restaurants die een afhaal- en bezorgdienst hebben ingesteld. Het water staat de horeca aan de lippen. Er is behoefte aan perspectief.

BOA

De ondernemers willen van de gemeente tegemoetkoming in de gemaakte kosten voor corona-aanpassingen die nu nutteloos zijn. Verder vragen zij mogelijkheden voor winterterrassen, tenten enzovoort, duidelijke afspraken over handhaving door de BOA’s, kwijtschelding van OZB, leges en heffingen voor horeca – ondernemers.

Fractievoorzitter Ruud Kootker van bbA zegt de actie heel goed te snappen. “Zonder steun zullen veel horeca ondernemingen het niet overleven een stad zonder bloeiende horeca verliest haar glans en uitstraling. We moeten alles uit de kast trekken om de noden van de ondernemers en hun werknemers niet te verlichten.” Voorlopig moet men maar massaal gebruik maken van de afhaal- en bezorgdiensten, vindt bbA. Dat dekt niet kosten, weet hij. “Maar het is ook een symbolische en morele steun voor de horeca. Elk steuntje in de rug zal de horeca  mensen goed doen”.

10 REACTIES

 1. Niemand weet hoe lang die Covid gaat duren. Misschien nog een paar maanden of misschien jaren. Niemand die daar een zinnig antwoord op weet. Als dit langer gaat duren, moeten we dan ook niet een uitgangsstrategie opstellen . Je kan tenslotte niet altijd maar allerlei takken van sport blijven subsidiëren die in het pré Covid tijdperk actief waren. Het klinkt hard ( dat is het ook) maar zo doorgaan helpt iedereen in de prut. Ik denk dat je wel degelijk over deze vraag moet nadenken. Ik ben benieuwd hoe de lezers hierover denken.

  • Els ik ben het helemaal met jou eens. We praten hier over belastinggeld waar aanspraak op gemaakt wordt. Ook wordt gevraagd om kwijtschelding OZB, leges en heffingen voor horeca ondernemers terwijl op deze zelfde site enkele dagen terug (23 oktober) viel te lezen dat de locale lasten voor de Amstelvener verhoogd gaat worden met zo’n 15,5%. Hier zit iets scheef en begint de schoen thans aardig te wringen zeker als je je realiseert dat een aantal gemeenteraadsleden zelf een horeca onderneming in Amstelveen bezitten. Wederom komt het woord belangenverstrengeling zomaar weer bij mij op.

  • Mij lijkt dat je er voor moet waken dat de horeca niet een onevenredig deel van de overheidshulp opeist. Er zijn zat andere sectoren en ondernemers die het minstens zo moeilijk hebben, maar omdat die minder verenigd zijn niet zoveel aandacht op kunnen eisen als de horeca doet. Zeker ook als je kijkt naar het aantal arbeidsplaatsen wat er mee gemoeid is, past de horeca enige terughoudenheid ten opzichte van andere sectoren in het MKB.

   Verder zou ik denken dat de horeca (en andere ondernemers) ook haar verhuurders maar eens moet aanspreken. Die hebben er minstens zoveel belang bij, maar kunnen vooralsnog rustig achterover leunen zolang de gemeente hun huurders blijft bijspringen.

 2. Het is opvallend dat wij burgers zo super gehoorzaam zijn aan de overheid. De overheid die zelf zegt het niet te weten! Want ‘specialisten’ weten het nog steeds niet en in de tussentijd sluiten we van alles middels lockdowns om het virus ‘onder de duim’ te krijgen. Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat deze redenering geen stand houdt.
  Dus zijn wij (helaas) op onszelf aangewezen, ieder individu is nu feitelijk zelf verantwoordelijk geworden voor zijn handelen, immers de overheid weet het niet meer.
  Voorbeeld van de overheid die het niet meer weet is dit: https://mondkapjeseffecten.nl/
  hierin zie je dat de overheid het niet weet. Onze leiders ‘bluffen’ vervolgens dat het het enige is wat helpt! ongelooflijk maar helaas waar!
  Nu moet dus je eigen verantwoordelijkheid nemen en je jezelf gaan beschermen tegen de overtrokken en schadelijke maatregelen van de overheid.
  Steek je licht eens op op deze juridische website: burgerfront.nl. Zorg dat je gebruik maakt van je God gegeven grondrecht een vrij mens te zijn!

  • En u weet het wel met uw burgerfront. Ik ben ook een burger en probeer me wel aan de adviezen van de overheid te houden. Dus wilt u niet voor mij spreken aub. Ja, de overheid geeft soms tegenstrijdige adviezen, vanwege dit compleet nieuwe fenomeen. Tevens moet zij schipperen tussen de maatschappij zo veel mogelijk draaiende te houden en gezondheidszorg. Daar heb ik begrip voor, hoewel ik niet het altijd met ze eens ben.
   Overigens hoe is het afgelopen met uw gesprek met de rector van het HWC? Heeft u daar ook gesproken met de OR en de ouderraad over uw “ objectieve waarheden”?

 3. “Er is behoefte aan perspectief,” schrijft JB. Niemand kan die echter bieden, ook de overheid en God niet.

  @HJ, als vrijheid een door ieders God (7, 7 miljard goden?) gegeven grondrecht is, dan hebben zij wel heel lang gewacht (1789) met dat te formuleren en toe te kennen.

  • Als de overheid geen perspectief bied, god zeker niet, die geeft juist dat recht aan ONS . Daarom ben JIJ bent verantwoordelijk voor JOUW daden (en woorden). En ik en Johan voor onze daden en woorden. Neem je verantwoordelijkheid en probeer bij de werkelijkheid te blijven (en erbij te komen). Houdt niet vast aan je eigen waarheid maar zoek de universele werkelijkheid.

 4. In het verlengde hiervan, is bekend dat de gemeente Amstelveen wel eens moeilijk doet bij het toekennen van een bijstandsuitkering of een voorschot. In deze tijd is dat van groot belang aangezien het aantal rechthebbenden is verdubbeld. Volgens de SP houdt de gemeente zich niet altijd aan de wet. Ondervindt u nou hiermee ook moeilijkheden , ga dan eens naar de site van SP Amstelveen. Daar staan wat waardevolle tips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.