Dat het fonds ‘Sparen Vooraf’ (extra spaarpot voor risico’s) verdwijnt scheidt goeddeels nu coalitie van oppositie in de gemeenteraad. Nog maar een paar jaar geleden werd die buffer door financieel wethouder Herbert Raat gelanceerd, maar nu heeft hij – met volledige steun van de coalitie – een nieuwe manier van financieren bedacht, onder druk van de coronacrisis. “De voordelen van toen zijn blijkbaar de nadelen van nu”, vatte raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie het dinsdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen samen.

Bert de Pijper

Daar was ook GroenLInks het blijkbaar mee eens, hoewel die partij ‘Sparen Vooraf’ altijd als een overbodige spaarpot heeft gezien. Fractievoorzitter Martin Kortekaas vond, net als andere partijen, dat een raadsbrede op inzicht gebaseerde discussie over de begroting had moeten plaatsvinden en het geen besluit moet zijn van VVD, D66 en PvdA, die volgens Raat wel aan het stuur zitten. Hij constateerde dat de gemeente € 63 miljoen ineens wil uitgeven en structureel slechts € 1,7 miljoen. De risico’s worden volgens hem gebrekkig of niet afgedekt.

‘Op de pof’

De nieuwe systematiek van omgaan met gemeentelijk geld komt neer op alles gebruiken

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali (GroenLinks)

wat er nodig is om de ambities van B&W te bekostigen. Men gaat op de pof leven, constateerde De Pijper. En in de oppositiepartijen waren raadsleden dat met hem eens. Het valt daar ook niet goed dat men niet mee kon praten over de begroting voor 2021, al komt er dan misschien een analyse van dat stuk in de loop van het jaar. Maar de gemeenteraad wordt via de begroting een nieuw systeem van financieren in gerommeld, was de veelgehoorde klacht, die uiteraard niet werd gedeeld door de uit VVD, D66 en PvdA bestaande coalitie.

Niet overtuigd

Rob Ellermeijer

En intussen blijven haar claims op het beschikbare geld goeddeels gehandhaafd, al sprak wethouder Rob Ellermeijer uit dat de verbreding van de Bovenkerkerweg voorlopig niet doorgaat. Maar De Pijper zei wat de ambities betreft meer terughoudendheid van B&W te hebben verwacht. “Wij moeten nog worden overtuigd dat wij met deze begroting op de goede weg zijn.”

OZB

Het stak fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA, dat om meer geld binnen te krijgen de

Pier Rienks (CDA)

OZB niet wordt verhoogd en hij zag lenen, wat nu voordelig kan, als een financieringsbron. De gemeente gaat minder sparen om scholen te bouwen, het zwembad te vergroten enzovoort. En hij bepleitte voor uitbreiding van de woningbouw ook eens naar de Bovenkerkerpolder te kijken. “Die polder is zo ongeveer heilig verklaard”, zei hij. Namens het CDA kondigde Rienks moties aan over het tegengaan van bezit van messen als wapen en een lespakket over criminaliteit.

Geen paniek

Remco Snoek

VVD-er Remco Snoek vond duurzaamheid prachtig, maar pleitte voor een gezonde economie, die ook daaraan ten grondslag moet liggen. “Voor duurzaamheid is nu eenmaal economie nodig, want dáár wordt het geld verdiend. Ik pleit ervoor de economie het podium te geven dat zij verdient.” Intussen stelde zijn fractievoorzitter Kees Noomen vast dat Amstelveen in gemeenteland nog altijd een witte raaf is wat de financiën betreft. “Weinig gemeenten konden sparen vooraf en dat het fonds nu verdwijnt is

Kees Noomen (VVD)

niet zo dramatisch als de oppositie schildert”, zei hij. “In deze tijd kunnen wij alles betalen en we hoeven op dit moment geen lening te sluiten, wat trouwens niet zo erg zou zijn. Er ligt een sluitende begroting op tafel en er is geen enkele reden voor paniek.”

Graf

Ruud Kootker

Die mening werd niet gedeeld door Ruud Kootker van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen, die aandrong op bezuinigingen, zoals hij al sinds het aantreden van de nu zittende raad  deed. “Dit college heeft teveel geld uitgegeven en niet de moed gehad te bezuinigen. Dat is zonneklaar. Wij zitten nu gedeeltelijk op de blaren en schuiven de schulden door naar een volgende generatie. Het nu zittende college regeert over haar graf heen.” Hij toonde zich teleurgesteld in het beleid, dat niet gerond is op een raadsbede aanpak en vond dat het college teveel geld uittrekt voor eigen ambities, zonder overigens de tarieven fors aan te passen. Kootker had ook bezwaar tegen het feit dat uit heet noodfonds voor corona nu € 2,5 miljoen naar de gemeente gaat, zij het om inwoners bij te staan. En hij kondigde een motie aan om op de eigen ambtelijke organisatie miljoenen te besparen.

Klap

Volgens fractievoorzitter Patrick Adriaans ligt aan de begroting voor het volgende jaar, die

Patrick Adriaans

is ingeven door de coronacrisis en maar ten dele op het eerder in de zogenaamde Perspectiefnota geformuleerde beleid, opportunisme en niet weloverwogen besluit ten grondslag. Ook hij vond dat nu de OZB moet worden verhoogd om een klap door een verhoging (na vele jaren) in de toekomst te voorkomen.

Allemanskwartier

Michel Becker (AVA)

Met de nieuwe systematiek van financieren (betalen tijdens gebruik) kan Actief voor Amstelveen (AVA) zich wel verenigen. Hoewel hij het in grote lijnen eens is met de begroting vraagt fractievoorzitter Michel Becker zich af of investeringen in de ombouw van het Oude Dorp en het Allemanskwartier niet heroverwogen moeten worden. Dat heeft de partij ook aan B&W voorgesteld, maar het antwoord was dat zoiets in strijd is met het beleid van het gemeentebestuur. “Kort door de bocht”, vond Becker,

Esther Veenboer

die ook constateerde dat in plaats van inkrimping juist uitbreiding van de organisatie is voorzien, zoals bijvoorbeeld met een subsidioloog. Om aan allerlei subsidies te komen kan met volgens hem ook iemand tijdelijk inhuren. Maar burgemeester Tjapko Poppens dacht er anders over. Het voordeel van iemand in vaste dienst is volgens hem dat die meer van Amstelveen uit achter allerlei subsidies bij de EU, het Rijk en de Provincie aan gaat, terwijl een externe kracht zoiets als een kortlopende opdracht ziet.

Gat

Herbert Raat

Onzekerheid blijft volgens Esther Veenboer van coalitiepartij het kenmerk van de begroting, maar intussen blijft volgens haar de gemeente een solide financieel beleid voeren. Dat vond ook Harmen van der Steenhoven van D66, die constateerde dat het noodfonds van €  15 miljoen een gat heeft geslagen in de algemene reserve.

Volgens wethouder Raat heeft de omslag in de wijze van financieren

Harmen van der Steenhoven

vooral te maken met de coronacrisis en komen inkomsten niet meer, zoals vroeger, uit verkochte grond. Intussen wil de gemeente wel fatsoenlijke huisvesting voor scholen. “Daarmee schuiven we niets voor ons uit, maar pakken het juist nu aan. Het HWC, bijvoorbeeld, hebben we veel te lang laten lopen. Daarvoor financieren wij nu een nieuw gebouw. Dat is een politieke keuze van ons.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.