Particuliere verhuurders van woningen zeggen volgens de gemeente niet de wettelijke maximale huurverhoging te hebben doorgevoerd, omdat hub huurders vaak moeite hadden de eindjes aan elkaar te knopen door de coronacrisis. Wethouder Rob Ellermeijer zegt dat de gemeente met institutionele verhuurders gesprekken voerde. De meesten beloofden maatwerk voor huurders met financiële problemen, zegt hij. Zij schortten huur op, troffen een afbetalingsregeling en in een enkel geval schold men een deel van de huur kwijt.

Weinig huurders hebben zich bij de gemeente gemeld, zegt zij. De  huurverhogingen waren over het algemeen 3,6% (waarvan 2,6 % inflatie) en sommigen kwamen op basis van hun contract op 5,5% uit.

Geen middelen

Ellermeijer zegt dat in de particuliere institutionele verhuursector niet massaal de door het Rijk toegestane maximale verhoging is toegepast en mensen met achterstanden niet werden uitgezet. Hij wijst er op dat de gemeente geen wettelijke middelen geeft om bij deze partijen maatregelen af te dwingen.

De gesprekken gingen overigens niet alleen over huurverhogingen, maar ook over het bredere beleid van de vastgoedeigenaren.  “We hebben twintig partijen aangeschreven, zij zijn samen goed voor zo’n 3.700 woningen in Amstelveen”, zegt Ellermeijer. “Dat is een belangrijk aandeel. Door de gesprekken krijgen we inzicht in hun beleid.”

Middeldure huur

Overigens is 3700 minder dan een procent (0.8%) van het totaal aantal (42.035) woningen in Amstelveen, waarvan 47% koop- en 53% huurwoningen zijn. Dertig procent behoort aan een corporatie. In Amstelveen bestaat 49% van de woningen uit eengezinshuizen en 51% uit appartementen.

Vrijwel alle partijen leggen hun focus op het segment middeldure huur, zegt de gemeente. Er wordt volgens haar geen ‘actief beleid’ gevoerd om deze woningen uit de sociale huur te halen, maar omdat zij primair het middensegment wil, wordt bij mutatie van de huurder soms wel een deel ervan geliberaliseerd tot de categorie ‘middelduur’, voegt  zij er aan toe.

Voorrang

Particuliere verhuurders richten zich vooral op starters en senioren. Volgens SP en GroenLinks zijn nieuwbouwprojecten, waar men voor veel geld vaak twee kamers op een kleine oppervlakte krijgt, daarvoor niet geschikt. De gemeente zegt dat diverse partijen graag willen investeren in wonen en zorg en daarvoor een samenwerking aangaan met woningcorporaties zoals Woonzorg Nederland. Zij is in gesprek met enkele initiatiefnemers over het met voorrang aanbieden van huurwoningen aan Amstelveners en/of senioren.

Woonagenda

De gemeente heeft de particuliere partijen gevraagd mee te denken om de doorstroming uit sociale huurwoningen op gang te houden en blijft hierover met hen in gesprek, zegt ze. Ook over het aanbieden van woningen aan medewerkers uit de zorg- en onderwijssector.

 De gesprekken met particuliere verhuurders vloeien voort uit de Woonagenda 2020-2023, waarin het woonbeleid is vastgelegd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.