Rooms katholieken hadden altijd Allerheiligen en Allenzielen begin november, piekdagen voor de sierteelt, omdat dat graven met planten en bloemen werden versierd. De laatste jaren wordt ook in protestantse kring het herdenken van overledenen een traditie. In de Paaskerk aan het Augustinuspark kan men op zondag 1 november t.g.v. Allerzielen van 16.00 tot 18.00 uur een kaars voor hen komen opsteken.

Ds. W. Pieterse. Foto: Linde Dorenbos

“Allerzielen begint een traditie te worden voor gelovigen en ongelovigen’, zegt de Protestantse Kerk (PKN). ‘Meer en meer mensen gedenken jaarlijks op 1 november mensen die zijn overleden en staan zo stil bij wie de ander was en nu voor jou is. Dat kan met tekst, muziek, gedichten en beeld. Of door een kaars aan te steken.’

Namen noemen

Dominee Werner Pieterse verwoorde het zo: ‘Zolang we de namen blijven noemen van wie we missen zijn ze bij ons, leven ze met ons mee. Gedenken is plaatsmaken voor de ander. We staan stil bij wie de ander was en nu voor je is’.

Uiteraard geschiedt het herdenken nu onder naleving van de strikte coronamaatregelen (1,5 meter, mondkapje, noteren contactgegevens en niet meer dan 30 personen binnen).

Video

Omdat niet iedereen naar de kerk kan komen, kan thuis gedenken natuurlijk ook. Hiervoor maakte ds. Pieterse een speciale videoboodschap: “Laten we thuis een moment maken met een kaars, een gedicht of verstilling. En zo gedenken en ons verbonden weten met al  die mensen waar ook ter wereld die hun geliefde gedenken op deze dag”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.