Voorafgaande aan de behandeling door de drie raadscommissies en besluitvorming door de plenaire gemeenteraad zegt financieel wethouder Herbert Raat het geld bij de gemeente niet meer tussen de plinten klotst. De grond om te verkopen is bijna op en corona heeft er flink ingehakt. Het is dan ook niet meer vanzelfsprekend dat de gemeente aan iedere organisatie die jarenlang min of meer automatisch geld kreeg, daar ook in de toekomst op kan rekenen.

Herbert Raat

Op zijn weblog herinnert hij er aan dat de gemeenteraad al vijftien miljoen voor een noodfonds uittrok ten behoeve van inwoners, ondernemers en instellingen die door corona op zwart zaad kwamen te zitten. Het is nu wel een andere tijd dan tijdens het Amstelveen van 20.000 inwoners in 1945, schrijft hij. Er zijn inmiddels 90.000 inwoners en er komt niet meer een hoop geld binnen uit grondopbrengsten ‘als er weer een nieuwe woonwijk bijkwam’,  zegt Raat.

 Hypotheek

“Die tijd is voorbij. Daarom zullen we zaken anders moeten financieren. Je kunt het vergelijken met het kopen van een huis. Als je veel geld hebt dan reken je een huis in één keer af. Anders vraag je een hypotheek aan en los je af.” Tot dat laatste neigt de gemeente blijkbaar.

De begroting voor het komende jaar sluit wel, dankzij een stevige geldelijke basis. Maar er zijn grenzen aan de groei. “Ondanks de vele miljoenen die extra nodig zijn voor bijvoorbeeld jeugdzorg en de problemen vanwege corona.”

Zwemdiploma
Intussen is er wel bijvoorbeeld twaalf miljoen euro voor uitbereiding van het zwemwater in De Meerkamp.  “Onze kinderen en kleinkinderen hoeven dan niet meer naar andere plaatsen om een zwemdiploma te halen. Ook het CDA pleitte hier al eerder voor”, meldt de wethouder. “Verder is er geld beschikbaar om het KKC-college te verbeteren. Leerlingen en leerkrachten verdienen een goed en veilig schoolgebouw.”

Drie jaar

Maar de consequentie ervan dat de inkomsten toch langzamerhand een beetje opraken is dat men het geld minder gemakkelijk uitgeeft, waarschuwt Raat. De gemeente steunt allerlei zaken niet zomaar structureel, is het plan. Waarmee de vanzelfsprekendheid eenmaal verworven budgetten te blijven uitgeven en ingezet beleid uit te voeren, vaak zonder van goede evaluatie, vervalt. “Vanaf nu maken we na maximaal drie jaar de balans op”, zegt Raat. “We krijgen hierdoor meer grip op de inhoud en op het geld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.