Prima dat er van de gemeente in deze coronatijd een noodpakket voor de cultuur komt, maar dan ook voor de sport. Dan vindt de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Zij wil dat het gemeentebestuur een onderzoek gaat doen naar de te verwachten noden bij de sportverenigingen als gevolg van de maatregelen wegens het virus. 

Ewa Petiet

In de begroting voor volgend jaar is een noodpakket opgenomen voor de culturele sector, die door de Coronamaatregelen zwaar wordt getroffen en onvoldoende reserves heeft om de financiële schade op te lossen. Dat waardeert bbA zeer. Het College werkt nu aan een “sectorspecifiek ondersteuningspakket” voor uitviering van het culturele beleid.

Cultuur 

“Wij zijn het natuurlijk eens is met het voorstel de Culturele sector te hulp te schieten”, zegt bbA-raadslid Ewa Petiet. “Maar dan moet ook gekeken worden naar de sport. Veel clubs zijn mede afhankelijk van de inkomsten uit de kantine die ze nu maanden moeten missen. Tegelijkertijd gaan de vaste lasten door, zoals voor trainers,  coaches en andere begeleiders.”

Enkele  binnensportverenigingen hebben volgens haar bbA laten weten dat ze op termijn ledenverlies vrezen, omdat de band met de club  wegvalt. “Tot nu toe houden de sportverenigingen zich nog groot en sommige clubs kunnen wel wat opvangen. Maar als dat lang duurt voorzien wij grote problemen”.

AmstelveenSport

Ewa Petiet vindt dat de sportsector in moeilijke situaties extra kwetsbaar is omdat zij afhankelijk is van vrijwilligers. “Wij vinden dat Amstelveen de te verwachten problemen voor moet zijn.” Daarom vindt zij dat het College van B&W nu al moet onderzoeken welke problemen men in de sport kan verwachten en wat de gemeente daaraan kan doen. “Een andere vraag is welke rol AmstelveenSport hierin zou kunnen spelen.  BbA zou het jammer vinden als clubs door de Corona crisis omvallen. Overigens denk ik dan niet alleen aan geld, maar ook aan begeleiding en adviezen en bijvoorbeeld aan een garantiesubsidie voor lagere ledenaantallen volgend jaar of een overbruggingskrediet, waarbij de gemeente voorfinanciert” .

Amsterdam

Zij wijst er ook op dat ook de gemeente Amsterdam een steunpakket voor de sportaanbieders voorbereidt. Dat komt ten goede aan de zwembaden en de anders georganiseerde sport, die ook een groot aandeel heeft in het sportaanbod in Amsterdam.  Petiet ziet daarin overeenkomsten met Amstelveen.

3 REACTIES

  1. Mogen we ook als belastingbetalers weten hoe de precieze exploitatie van amstelveensport bv verloopt? Ze krijgen een onbekend explotatiebedrag vanuit belastinggeld om maatschappelijke doelen te behalen. hoe dat verder gaat anders dan mooie zinnen, is in financiele zin onbekend (jaarrekening 2019). Immers het is een bv met de gemeente als enig aandeelhouder (hoeft ook geen btw af te dragen trouwens). En kan zo buiten het zicht van transparantie en verplichte openbaarheid van jaarrekeningen blijven want de gemeente (college van b en w) bepaalt of het openbaar is en doet dit uiteraard niet. (Met het gemeentelijke truckje van geen subsidie maar exploitatiegelden als financiering). Welk gemeenteraadslid durft dit aan te kaarten?

    Want als we niet weten hoe het financieel met de grootste geldontvanger voor sport staat hoe kan je dan sportbeleid maken laat staan over discusseren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.