De Amstelveense karter Alexander Dzhanibekyan (16) geeft na een jaar eindelijk weer in DD2-klasse in Eindhoven gewonnen. Hij was de beste tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max en daar was de Rus uit Amstelveen blij mee.

Het was ook hoog tijd dat hij weer een race won, vond hij. Want het was tenslotte al een dik jaar geleden dat hij voor het laatst op de hoogste trede van het podium stond.

Blij

“Ik ben heel blij met mijn overwinning”, was de logische reactie van Alexander. “Eindelijk weer. De laatste keer was in juni vorig jaar op het circuit van Kerpen.” Wat zijn euforische gevoel versterkte was het feit dat de overwinning enigszins onverwacht was. “Ik had het hele weekend pech en ik maakte wat fouten. Dus het voelt geweldig om weer te winnen.”

Pech

Ondanks pech tijdens de wedstrijden waren de trainingen volgens hem goed geweest. “Dat ik in de kwalificatie slecht scoorde lag puur aan mij, want ik schoot in de kwalificatie van de baan. Daarna was het in de prefinale een lange rit naar voren,” vertelt hij.

Die prefinale ging goed, op een ingeklikte bumper na, waardoor hij vijf strafseconden kreeg en hij in de uitslag een paar plekjes terugviel.  In de finale moest hij van de zesde plaats starten. Na een paar heel mooie inhaalacties reed hij weldra aan kop. Daarna reed de Rus van Montfoort Motorsports de rest van de wedstrijd op P1. Toen hij op kop kwam, reed hij meteen weg en bij de finish had hij 3,7 seconden voorsprong op de nummer twee. De overwinning was een feit en zo kreeg hij andermaal de bevestiging dat hij bij de besten van het veld hoort.

Moskou

Alexander begon op zijn tiende met karten, woonde toen nog in Moskou. “Sport vond ik sowieso leuk”, zegt hij. “Ik wilde graag een keer karten en vond dat zo leuk dat ik er verder mee ben gegaan. En na een jaartje indoor rijden, stapte ik over naar buiten karten en ging ik in de Rotax Max Mini Max-klasse rijden. Daarin heb ik één seizoen gereden.”

In 2016, op twaalfjarige leeftijd, kwam hij naar Amstelveen en bij Montfoort Motorsports terecht. “Ik moest wel een jaartje wennen aan Nederland, maar nu voel ik me thuis.” Tijdens zijn eerste drie jaar in Nederland kwam hij uit in de Junioren-klasse. Eind 2018 ging hij DD2 rijden. “Ik wilde wat anders doen dat de Senioren-klasse, want die karts lijken veel op de kart in de Junior-klasse. Maar ik wilde wel Rotax blijven rijden. Daarom heb ik voor DD2 gekozen. Dat leek me gewoon leuk. In deze klasse moet je schakelen en het is een wat snellere kart. Je moet er ook wat meer in werken.”

Podium

Sinds hij voor Montfoort Motorsports uitkomt, is Erwin Montfoort zijn monteur, begeleider en coach. Die toonde zich trots op de prestatie van zijn rijder op circuit De Landsard.

Vrijdag trainde Alexander niet, wegens zijn school en Covid-19. Zaterdag is hij er rustig aan begonnen. Montfoort: “Begin vorig jaar reden we op plek 8, 9 in het NK en binnen drie wedstrijden stonden we op het podium. Je merkt dat hij nog te weinig ervaring heeft. Maar elke wedstrijd maken we mooie stappen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.