Volgens de gemeente zijn ruim een jaar nadat het duurzaamheidsbeleid door de gemeenteraad werd vastgesteld de eerste positieve resultaten daarvan zichtbaar. Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is dan ook van plan ermee door te gaan.

Floortje Gordon

Zij wijst er onder meer op dat zonnepanelen op woningen sinds 2018 circa 84% meer stroom leveren en het Amstelveense bedrijfsleven die zonnestroom verdubbelde. “Dit ligt boven het Nederlandse gemiddelde”, zegt ze. Ook de collectieve inkoop acties Isoleren en Zonnepanelen zijn volgens haar zeer succesvol. Van het gemeentelijk vastgoed heeft nu 85% een energielabel A of B en restafvalpercentage daalde van 35% naar 25%. “Ook het percentage ingezamelde herbruikbare afvalstoffen, zoals glas en papier, gaat omhoog”, zegt ze.

PLECK

In het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie (PLECK) staat wat de gemeente koestert aan duurzame ambities in Amstelveen.  Jaarlijks wordt het tegen het licht gehouden. Onder de noemer ‘Duurzaam Amstelveen; hoe staat het ervoor? PLECK 2.0’ melden B&W de geboekte resultaten. In het plan zelf staat ook wat de uitvoering de komende jaren gaat kosten.

Drie pijlers

Duurzaamheid is er in uitgewerkt in drie pijlers met onderlinge raakvlakken: communicatie en participatie, regionale samenwerking en monitoring. Volgens de gemeentezijn op al die terreinen resultaten behaald. “We brengen wel wat aanscherpingen aan”, zegt Gordon.

Op veel scholen wordt nu afval gescheiden opgehaald. En volgens de gemeente werkt zij aan klimaatadaptatie door daarvoor een beleidsplan vast te stellen dat in december naar de gemeenteraad gaat. Daarin staat wat gedaan kan worden tegen hittestress en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien.

Hoewel het betegelen van (voor) tuinen doorgaat, constateert de gemeente dat subsidie op groene daken en tuinen ‘succesvol’ verloopt. Het budget is dit jaar al op, maar die wil het college van B&W wil het voortzetten. Ook start binnenkort een pilot in Westwijk om tegels uit tuinen te halen, opdat die groener en meer waterdoorlatend te maken. “Er staan ook twee projecten in de startblokken om straten klimaat adaptief in te richten,” zegt Gordon.

Investering

Voor Duurzaamheid is, uit de opbrengsten van de verkoop van de Eneco aandelen, € 15 miljoen gereserveerd voor investeringen in energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. In PLECK 2.0 zit een meerjaren bestedingskader van € 6 miljoen, waarvan de komende jaren € 2,5 miljoen euro wordt ingezet voor het financieel ondersteunen van inwoners bij de duurzaamheidsopgave, € 1 miljoen euro voor wijkpakken, € 2,5 miljoen voor deelname in het regionale duurzaamheid investeringsfonds Invest-MRA en € 50.000 voor het verduurzamen van het wagenpark.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.