Onder de naam ‘Bovenkerk toen en nu’ is tot december een expositie te zien in de etalage van de voormalige van de voormalige kledingwinkel van Hoogeveen aan de Noordammerlaan. De tentoonstelling bestaat uit pentekeningen van wijlen kunstenaar Douwe van de Leest, die zelf in Bovenkerk woonde en vrijwel alle panden daar tekende.

Deze tekeningen zijn nu in bezit van Rene Boerlage, die heel veel foto`s in de buurtschap maakte, en Frans Rosenberg jr. Zij beheren ook de website Bovenkerk in oude ansichten. Rosenberg nam destijds de boek- en kantoorboekhandel aan de Noorddammerlaan (naast de Urbanuskerk) van zijn vader over en opende later een dergelijke zaak op Terschelling.

Etalage

In het dorp staat ook de winkel van Hoogeveen met nog een echte etalage. De weduwe Hoogeveen woont nog steeds in het pand waar zij samen met haar man Piet jarenlang een modezaak runde. De oud Bovenkerkers kunnen nog steeds na genieten van de vele modeshows.

In deze etalage is nu dus een tentoonstelling ingericht met de pentekeningen van Douwe van de Leest. De moeite van het bekijken waard en een leuke bezigheid in deze tijd van Corona. Men kan buiten Corona proef alle tekeningen op zijn gemak bekijken, zeggen de samenstellers.

Herkenning

Bovenkerkers en oud-Bovenkerkers die al zijn geweest oordeelden dat het een feest van herkenning is. Bovenkerk was in de jaren zestig een dorp met veel neringdoende middenstanders. Er waren vier melkboeren, twee slagers, vier kruideniers, een schoenenwinkel, drie groenteboeren, een smederij en een klompenmakerij. Om maar wat te noemen.

Ook zaten er een verhuisbedrijf en twee fietsenmakers. Plus een paar cafés. Ieder pand op de Noorddammerlaan was of is van een echt Bovenkerks bedrijf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.