De Partij van de Arbeid heeft versterking nodig. Dat zegt zij zelf in een advertentie. Er worden mensen gezocht die haar kunnen helpen met onder meer het verkiezingsprogramma. Hoewel de partij zegt 270 leden te hebben in Amstelveen, wordt zij blijkbaar niet door medewerkers overstelpt. Daarom zoekt zij ook raadsleden voor de volgende ronde, die overigens pas in 2022 begint. En bestuursleden.

Je kunt zeggen dat zij er wat die verkiezingen betreft vroeg bij is. Maar de PvdA wil dan ook van drie naar zes zetels in de raad. Een verdubbeling dus. De vraag blijft of zij door het in een coalitie samengaan met twee sterke liberale partijen niet heel veel van haar rode veren heeft afgeschud en daardoor voor leden en kiezers volledig onherkenbaar werd.

Woningbeleid

Ik herinner mij nog de tijd dat de PvdA een harde strijd tegen de VVD, de grootste fractie in de Amstelveense gemeenteraad, voerde over de sociale huurwoningen. Zoals nu de SP en GroenLinks dat doen. De Sociaal Democraten kwamen dan ook buiten de coalitie te staan en bij de volgende samenstelling van B&W moet men hebben gedacht: Dat gebeurt ons geen tweede keer. Dus de partij draaide op het punt van het wonen 180 graden  en tekende bij het kruisje. Verdwenen was de strijd om de goedkope huizen en aan alle door D66 en VVD geëntameerde bouwprojecten van onbetaalbare woningen hecht ook die derde coalitiepartij nu haar goedkeuring. Nou ja, PvdA-raadslid Arnout van den Bosch heeft het tegenwoordig wel over zijn voorkeur voor betaalbare woningen, maar dat heeft geen invloed op zijn akkoord gaan met de dure.

Betaalbaar

“Wat noemt de PvdA nog betaalbaar?” vroeg GroenLinks hen eens. Er kwam geen antwoord dat mij is bijgebleven. Het zal wel zoiets zijn geweest als dat de lokale overheid zelf geen grond heeft, dat de prijzen van woningen nu eenmaal hoog zijn in Amstelveen dat dat men als puntje bij paaltje komt best tevreden mag zijn met wat projectontwikkelaars aanbieden. Dat zijn doorgaans uiterst kleine woningen waar geen modaal inkomen aan toekomt.

Beter

Misschien toveren de lokale Sociaal Democraten voor de verkiezingen wel iets nieuws uit de hoed. Dat maakt mij wel nieuwsgierig. Tot nu toe onderscheidt zij zich in niets van een liberale partij.

Dat kan misschien niet anders, maar die realiteit is kennelijk niet tot alle leden doorgedrongen. “Het kan veel beter”, werd in de advertentie geconstateerd. Wij zullen de verbetering wel zien…

3 REACTIES

  1. En met dat asociale beleid van de afgelopen jaren denkt de PvdA nog zieltjes terug te winnen. Stap eerst maar eens uit de coalitie en laat eerst maar eens zien of je nog sociale ballen in je broek hebt, dan kom ik misschien nog terug.

  2. Grappig dat de auteur van het stuk ze sociaal en democraten noemt. Maar sociaal en democratisch is die partij al heel lang niet meer. Niet lokaal en niet landelijk. Zie het beleid dat ze telkens steunen, waarbij zoals dit weblog veelal schrijft inspraak niet serieus nemen en elke kritiek terzijde schuiven. En ook zoals hier omschreven in feite de bijwagen van de VVD zijn. Tekenen bij het kruisje.

    De PvdA is dan ook – net als elders – eerder een door regenten gerunde partij die op lokaal niveau blijkbaar niet eens in staat is uit eigen geledingen mensen te trekken. Dankzij reststemmen wist de PvdA in Amstelveen bij de laatste verkiezingen een restzetel die anders naar de SP was gegaan, maar puur op eigen kracht had de PvdA een zetel minder. Die zetel werd overigens ingenomen door Suzanne Piet die haar carriere net als de gekozen en evenzo verdwenen D66’ers belangrijker vindt en aldus na bijna 2 jaar raadslidmaatschap verdween.

    Benieuwd of kiezers in de val van de PvdA trappen op 17 maart 2020 want ook in de Tweede en Eerste Kamer steunen ze meestal het regeringsbeleid onder leiding van de VVD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.