Flatcomplex Aquarius aan Watercirkel, eigendom van de corporatie Eigen Haard, blijft een probleem. Er staat nu ingrijpende renovatie van de volgens sommigen in zwaar verval geraakte woningen voor de deur, waarna sommige bewoners er terug keren en anderen elders worden gehuisvest. Maar de gemeente liet in een brief aan de corporatie weten zich zorgen te maken over de herhuisvesting.

Ook de toewijzing van woningen is een van de gemeente, die zich trouwens al eerder op de problematiek rond de flat stortte. Bewoners van de Aquariusflat moeten verhuizen tijdens de renovatie van het gebouw. Maar het schiet niet op.

Angst

“In gesprekken met bewoners horen wij dat sommigen verhuisangst hebben”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen). “Er zijn veel onzekerheden en mede om die reden zien we dat de corporatie onvoldoende reageert op voor hen geschikte woningen. Wij willen dat Eigen Haard hen intensiever gaat begeleiden naar een nieuwe woning.” Hij vindt de woonsituatie in de Aquariusflat ‘miserabel’ en wil vertraging bij de renovatie te voorkomen.

Toewijzing

De gemeente mag zelf voor 25 procent van de verhuringen in de sociale woningvoorraad van Eigen Haard toewijzen. Dat wil zeggen: bepalen aan wie die woningen worden toegewezen. Dat is de zogenoemde ‘lokale beleidsruimte’. “Wij hebben afgesproken dat al deze woningen worden toegewezen aan Amstelveners”, zegt Ellermeijer.

Inhaalslag

De toewijzing van woningen binnen de lokale beleidsruimte blijft achter. In de brief aan Eigen Haard vraagt de gemeente de 25% volledig te gebruiken en voor het jaar 2020 nog een inhaalslag te maken wat de toewijzing aan Amstelveense woningzoekenden betreft, zegt Ellermeijer. De gemeente vraagt Eigen Haard met welke aanvullende maatregelen de gevraagde inhaalslag in 2020 kan worden gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.