Terwijl een kind kan zien dat we het met zonnepanelen en windmolens niet redden, blijven klimaatfreaks het tegendeel beweren over energie. De landelijke regering volgt hen kennelijk gehoorzaam en ook lokaal denkt met niet verder na. Maar ja, in de gemeenteraad en B&W zitten nu eenmaal geen kinderen. Blijkbaar niet eens de op zich loyaal als verdedigers van het geloof in de klimaatverandering opwerpende wetenschappers, die toch ook niets zien in de nu gevolgde wegen.

De meerderheid van de gemeenteraad, coalitie voorop dus, schaarde zich achter wat een ‘visie’ genoemd werd voor zonnepanelen in Amstelveen. Die komen als het aan de gemeente ligt primair op daken, maar als het dan nog niet genoeg is ook op zonnevelden in de Noorder Legmeerpolder.

Protest

Tegen dat laatste stak terecht een storm van protest op, maar B&W hielden vol dat die zonneweiden er pas komen als andere plekken niet voldoende opleveren, maar liever niet. En de gemeenteraad (op GroenLinks, SP en Burgerbelangen na) geloofde dat. Wedden dat, als men niet tijdig tot het inzicht komt dat zonne-energie nergens op slaat, die velden worden aangelegd in de polder, met een verwijzing naar dat raadsbesluit? Leer mij de politiek kennen.

Tafels

Als men echt CO2-vrij van het door velen geconstateerde probleem af wil, blijft er maar één oplossing mogelijk: Kernenergie. Maar aan de volledig ondemocratisch gevormde zogenoemde ‘tafels’ zaten louter jongens en meisjes die over het probleem wilden praten en niet over de enige oplossing. Het begint er op te kijken dat de klimaatfreaks helemaal niet van het probleem af willen en wereldwijde conferenties beleggen om dat in stand te houden.

Gasloos

Een in 2040 gasloos Amstelveen blijft een sprookje, waarin natuurlijk de ondernemers die nu de windmolens en zonnepanelen – als zij althans realisten zijn – niet echt geloven, maar het is wel een marketingtool voor hun verdiensten, die met zware subsidies voor hun klanten gepaard gaan. En misschien kan die sector (even gesubsidieerd) over een aantal jaren weer zelf afbreken wat zij nu aan landschapsvervuiling en pesterij van vissers hebben opgebouwd. Met volle medewerking van de lokale en landelijke overheid. Dat wel.

3 REACTIES

  1. Zonnenweiden in Amstelveen zijn natuurlijk ook volkomen gestoord. We leven niet in de Sahara of de Midwest. Maar een paneel op elk dak zal wellicht een paar procentjes schelen. Kernenergie waar de hr. Bos voor pleit is in onze stadstaat ook uit de boze . Één ongeluk en je kunt Nederland opdoeken. En ja, we zullen op dat punt misschien ook eens moeten bezuinigen. Waarom een cloud die maar energie vreet, luchtvaart idem , agrarische sector, iedereen een auto enz.

  2. De kerncentrale Borssele produceert per jaar 4 % van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. Als je een zonneweide wilt inrichten met dezelfde jaaropbrengst als Borssele dan heb je een oppervlakte nodig van bijna 40 vierkante kilometer. Zowat de totale oppervlakte van de gemeente Amstelveen.

  3. Energiemaatschappijen zijn alleen bereid om eventueel een kernenergiecentrale te bouwen als zij zwaar en permanent worden gesubsidieerd door de overheid.

    Als wij het inderdaad niet gaan redden met zonnepanelen en windmolens, zoals Johan Bos terecht opmerkt, dan zal er eindelijk veel forser moeten worden ingezet op minder verbruik (verspilling) van enrrgieenergie. Om te beginnen betekent dat minder particulier autoverkeer en daarbij lagere max snelheden. Verder moet het ook minder, minder, minder bij ‘normale’ dingen als dataverkeer en -opslag, bellen, streamen, ijsblokjes, airco, etc.

    Het feest is over. De toekomst wordt sober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.