Wereldwijd demonstreerden bijna 200 groepen donderdag tegen de Chinese Communistische Partij (CCP). China Alarm in Amstelveen, geleid door Tanja Zondervan, nam deel aan die op het Museumplein. De organisatie voert een verbeten strijd tegen wat zij  noemt ‘orgaanroof’ in China. Van gezonde jonge Chinezen, voornamelijk Oeigoeren, worden organen genomen als zij als politieke gevangenen in detentiecentra zitten, is de klacht van China Alarm.

Het wereldwijze verzet daartegen is de grootste gezamenlijke actie tot dusver, zegt Zondervan. De activisten eisen dat regeringen onmiddellijk actie tegen de CCP ondernemen.

Verjaardag

Op de 71e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China, 1 oktober, en de 65e van de Xinjiang Uyghur Autonomous Region (XUAR), waren er meer dan 180 maatschappelijke groeperingen die de Tibetaanse, Oeigoerse, Hongkonger, Zuid-Mongolische, Taiwanese en Chinese democratiegroepen vertegenwoordigden. Het was volgens Zondervan de grootste, gecoördineerde, bewegingoverschrijdende actie ooit. De Amstelveense organisatie China Alarm was een van de in Nederland deelnemende participanten.

90 steden

Regeringen werden opgeroepen een krachtig multilateraal standpunt in te nemen als reactie op de ongekende schendingen van de mensenrechten door China’s Communistische Partij. Op de Wereldwijde Actiedag vonden in 90 steden wereldwijd protesten plaats die getuigden van internationale solidariteit tussen Chinese mensenrechtenverdedigers, Tibetanen, Oeigoeren, Hongkongers, Zuid-Mongolen en Taiwanezen. Op het Museumplein betrof het een samenkomst om de huidige dreiging van de CCP te erkennen voor diverse gemeenschappen die onder haar heerschappij leven.

White Papers

“China Alarm nam onder meer aan de demonstratie deel om het ten hemel schreiende lot van de Oeigoeren, dat helaas heel veel overeenkomsten met het eerdere Nazi bewind heeft, onder de aandacht te brengen”, zegt Zondervan. Volgens de van de Chinese regering afkomstige ‘White Papers’ van 17 september, onder meer door de Guardian en BBC geciteerd, werden bijna acht miljoen Oeigoeren tussen 2014 en 2019 in concentratiekampen en/of fabrieken voor dwangarbeid in Oost Turkestan geplaatst. Circa 1.300 zogenaamde “re-educatiekampen” en detentiefaciliteiten beschikken over minimaal negen grotere crematoria die deels naast de kampen zijn gebouwd en sinds omstreeks maart 2018 in werking zijn.

Falun Gong

China Alarm in Amstelveen zet zich vooral in tegen wat zij ‘de medische genocide, een fysieke genocide’ noemt, die volgens haar al langer dan 21 jaar in de republiek gaande is. “Het gaat onder meer om de gedwongen orgaanroof van levende gewetensgevangenen, die primair en vooral Falun Gong beoefenaars betrof. Gedurende de afgelopen jaren werden helaas ook de Oeigoeren het slachtoffer van deze meest afschuwelijke, barbaarse massamoord,” meldt de organisatie.

De gewetensgevangenen in de vele kampen maken deel uit van een populatie van vijftien miljoen Oeigoeren en andere Turkse etniciteiten die medisch zijn test en  als een mega-orgaanbank fungeren, waardoor de Chinese staat te allen tijde toegang heeft tot vitale en non-vitale organen.

Ontkenning

China Alarm richt zich ook vooral op medische en medisch-ethische, genocidale misdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Daarbij gaat het om het massaal onder dwang plaatsen van spiraaltjes, gedwongen abortussen, gedwongen sterilisaties en infanticides, zegt zij.

Maar fysieke genocide die volgens China Alarm gaande is, werd woensdag door minister-president Mark Rutte volledig ontkend tijdens het debat in de Tweede Kamer. “Zelfs de term “genocide” werd daarbij door middel van zelfcensuur gereduceerd tot ‘het’ c. q. ‘dat’”, zegt Zondervan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.