De gemeentelijke starterslening is verruimd, zodat meer inwoners er gebruik van kunnen maken.  Met de stem van GroenLinks tegen bepaalde de gemeenteraad dat er per 1 oktober nieuwe regels komen.

Amstelveners kunnen met de starterslening. die namens de gemeente door het Stimuleringsfonds Huisvesting wordt uitgekeerd, het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij bij de bank kunnen lenen. Daar werd maar in één geval gebruik van gemaakt, constateerde GroenLinks woensdagavond. Wethouder Rob Ellermeijer heeft dat wel toe.

Aangepaste voorwaarden

Starters kunnen een gemeentelijke lening krijgen bij een woningprijs onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 310.000 euro. Voor woningen met energiebesparende en kwaliteitsverbeterende maatregelen is dat 328.600 euro. De starterslening kon in de oude situatie 20 % van de kostengrens zijn, maar niet meer dan 40.000 euro. “Dit maximum is geschrapt in de nieuwe situatie”, zegt Ellermeijer. “Ook laten we de oude inkomensgrens van 45.000 euro vrij.” Amstelveners die gebruik willen maken van een starterslening kunnen terecht op www.amstelveen.nl/starterslening

Doelgroepen

De starterslening is in eerste instantie bedoeld voor Amstelveners. “Maar we willen de regeling ook graag openstellen voor specifieke doelgroepen die zich hier moeilijk kunnen vestigen, bijvoorbeeld zorgpersoneel en leraren ook van buiten Amstelveen“, zegt Ellermeijer. “Amstelveen biedt hen graag perspectief op een passende woning.”

De week van de starter

De Week van de Starter wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Het is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en organisaties uit de woonsector. Om starters beter te ondersteunen bij het zoeken naar een eerste koop- of huurwoning, is in de Week van de Starter de website https://startenopdewoningmarkt.nl/ gelanceerd.

Deze website voorziet in de behoefte van starters om alle informatie op één centrale plek te vinden. Op de website vinden starters betrouwbare en complete informatie over de mogelijkheden die er voor hen zijn op de koop- en huurmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.