Transparantie blijft voornamelijk een lachertje in Amstelveen. Raadsleden vergaderen (op de wettelijk voorgeschreven openbaarheid na) in het diepste geheim. Al is wel weer vreemd dat een deel van die bijeenkomsten wordt gepubliceerd in de Nieuwsbrief van de raadsgriffie. Stel je voor dat echt een burger daarop afkomt. Hem wordt dan blijkbaar meegedeeld dat hij geen toegang heeft.

Kennelijk gaat men er bij de griffie vanuit dat publicatie geen enkele zin heeft. De gemeenteraad zelf heeft er kennelijk geen enkele aandacht voor wat zijn secretariaat op publicitair gebied uitvreet.

Pers geweerd

Deze week vergaderden een zogeheten werkgroep uit de gemeenteraad over de omgevingsvisie en kwam een auditcommissie bijeen. Bij die twee (maar misschien zijn er informeel wel meer besloten meetings geweest) werd de pers geweerd. Amstelveenblog.nl kwam er nog wel achter dat de beeldvormende meeting van raadsleden over zorgkosten openbaar was. Niet dat de griffie daarmee te koop loopt, maar die kwam gewoon door doorvragen tot een antwoord. Overigens bleken raadsleden van tevoren al een notitie te hebben gekregen, die in het kader van de transparantie, in Amstelveen nu eenmaal een ander woord voor geheimzinnigheid, niet naar de pers werd gestuurd.

Duaal

Jaren geleden kwam er een duaal stelsel tot stand, waarbij de gemeenteraad wordt geacht B&W te controleren. Ik was daar in mijn jeugdige onnozelheid – stom, stom, stom – voor. De VVD was tegen, maar kon niet voorkomen dat het landelijk in de gemeenten werd ingevoerd. Ik heb er mijn twijfels over of het in de Tweede Kamer werkt, maar gemeentelijk wordt het moeilijker en in Amstelveen werkt het voor geen meter. Dat heeft de VVD destijds blijkbaar voorzien. Het duale stelsel bestaat niet. “Het is een fictie”, zei recent een van de tegenstanders van destijds. Nou ja, er kwam een griffie, maar ook die bestaat uit ambtenaren, eten met alle andere raadhuisbewoners mee uit dezelfde ruif en hebben allemaal dezelfde baas. Het wordt lastig je dan anders dan de anderen in het raadhuis op te stellen.

Griffie

Voor B&W is het gemakkelijker geworden, want die eigende zich een uitdijende afdeling communicatie toe, werkend als een reclamebureau, exclusief voor het gemeentebestuur. De griffie, bestaande uit vier personen, heeft eigenlijk niet een full time met de communicatie bezig zijnde medewerker. Vier is trouwens kansloos als het er om gaat iets van het duale stelsel overeind te houden, meldde een in Almere constant met de communicatie geoccupeerde man mij. Maar het is de vraag of men daar in Amstelveen van wakker ligt en of men eigenlijk iets anders wil dan meehuilen met B&W. In Almere, met een iets grotere raad dan in Amstelveen, heeft men een griffie van twaalf medewerkers full time. En zelfs dáár moet de communicatieadviseur, die blijkbaar primair voor de burger kiest, heel wat doen om van het duale stelsel nog iets in tact te houden, vertelde hij me.

Bureaucratie

In Amstelveen doet men die moeite niet eens. De gemeenteraad komt niet verder dan alles goed vinden wat de bureaucratie voorschrijft. En dat is op de laatste plaats enige transparantie. Pers en burgers lopen bestuurlijk maar voor de voeten en de raad, die een maal per vier jaar helaas kiezers nodig heeft, vindt het prima dat die kiezers vervolgens niets weten. En steunt blijkbaar de ambtelijke molen die vooral de pers, zeker als die niet constant lof zingt op de lokale overheid, zoveel mogelijk naar buiten maalt. Zodat raadsvergaderingen theater blijven. Slecht theater, maar ja, niet iedereen heeft een kleinkunst-opleiding gehad…

2 REACTIES

  1. Ach de regenten in Amstelveen, niet in de 18 e eeuw, maar in de 21e eeuw. Alleen de pruik ontbreekt nog. Maar ja de gemiddelde Amstelvener interesseert het geen bal, behalve als het hem zelf betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.