Oud-wethouder van onder meer cultuur namens D66 dr. Rien Alink heeft een passie voor de schilder Vermeer. Hij publiceerde eerder twee boeken over hem en er kwam nu een derde van hem uit onder de titel ‘De Zeggingskracht van Vermeer’, een gebonden uitgave, werd op de markt gebracht door de Amstelveense uitgeverij Tienstuks en is verkrijgbaar bij onder meer boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein.

Rien Alink

Eerder schreef hij “Ode aan Vermeer” en “Een schilderij voor de eeuwigheid”, een aparte studie over het schilderij De Schilderkunst. In het derde boek geeft Alink zeventien beschouwingen over alle 35 werken van Vermeer. Soms in een combinatie met schilderijen. waar een thema daartoe aanleiding geeft.

Universele taal

Het geheim van Vermeer is moeilijk te vinden, vindt Alink. Maar één ding staat volgens hem vast: Vermeer heeft veel te zeggen, zijn werken spreken een universele taal.

In Vermeers schilderijen ligt een verdieping verborgen waarin de onderwerpen een algemene geldigheid krijgen die de 17e eeuw verre lijkt te overstijgen, zegt Alink.  “De thema’s zijn van alle tijden, ook voor de 21e eeuw. De schilderijen van Vermeer zijn verweven met ons bestaan. Het gaat over liefde, erotiek, verleiding en wellust. Over schoonheid, muziek, vervoering, wetenschap en geloof. Over keuzes en balans in het leven, goed en kwaad, deugd en ondeugd. En over de schilderkunst zelf, de mythologie, de magie van de stilte en het stromen van de tijd.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.