Honderd vrijwilligers waren zaterdag op pad om in twee uur elk een tot anderhalve zak zwerfvuil op te halen in diverse wijken. Het was de Nederlandse eidtie van de wereldwijde Clean Up Day, in ons land ‘Opschoondag’ genaamd. Wethouder Floor Gordon opende die ’s morgens bij wijkcentrum ’t Pluspunt aan de Smeenklaan in Patrimonium. In opdracht van de gemeente zorgde Jacqueline Quarles voor de coördinatie.

Op zeven locaties vond de opruimactie plaats. In diverse buurten werden ruim honderd zakken zwerfvuil opgehaald. “Dit was mijn vuurproef, nadat de Opschoondag in maart een week van tevoren vanwege de lockdown werd afgelast”, zegt Quarles.

Veiliger

Zwerfafval zorgt voor ergernis, wist Gordon. Zij opende de ochtend op locatie Smeenklaan (wijkcentrum Pluspunt). “Hoe schoner de omgeving, hoe veiliger we ons voelen. Een schone stad blijft ook langer schoon. De gemeente werkt hier dagelijks hard aan”, zei ze. Samen met bewoners en raadsleden van D66, haar eigen partij, verzamelde ook zij die morgen een flink aantal zakken zwerfvuil op.

JCI

Naast bewoners en politici zetten zich ook andere partijen, onder wie jonge ondernemers van het JCI Amstelland netwerk, scholieren, wijkcentrum beheerders en winkelpersoneel van Albert Heijn. Deze laatste trakteerden de deelnemers in alle zeven wijken op taart.

“We hadden het gevoel dat er dit jaar minder zwerfvuil lag dan andere jaren”, berichtte de coördinator van locatie Groenhof (De Bolder). “Evenals vorige jaren werden er veel bierblikjes opgehaald en lege sigarettenpakjes. Maar het nieuwe zwerfvuil waren mondkapjes en rubber handschoenen”. De samenwerking van bewoners met fractieleden van Burgerbelangen Amstelveen en de beheerder van De Bolder werd als erg prettig ervaren.

Westwijk

“We hadden uiteindelijk twaalf opruimers en de opbrengst viel wat tegen”, zegt iemand in Westwijk (Wijkcentrum Westend). “Wat een schone wijk, minder vuil dan andere jaren”.

Op locatie Catharina van Clevelaan (Villa Randwijck) was met achttien deelnemers de opbrengst groter. Diverse fietswielen werden tussen de struiken uit gevist. Bij locatie Bloeyenden Wijngaerdt (Wijkcentrum Alleman) vulden negentien bewoners en leden van Groenlinks veel vuilniszakken, evenals bij Orion (De Meent). Daar haalden de deelnemers genoeg zwerfafval op om een aanhangwagen mee te vullen.

Stadshart

In het Stadshart haalden leden van de Partij voor de Dieren op eigen initiatief veel zwerfafval op. Zij doen dit maandelijks. Ook op de Bovenkerkerweg en op andere locaties startten bewoners hun eigen opschoonacties.

Vanuit locatie Lindelaan (Buurtkamer Keizer Karelpark) voegde het jonge ondernemers netwerk JCI Amsterdam – Amstelland zich bij het bewonersinitiatief. “Hier verzamelde iedere deelnemer in twee uur tijd zo’n 1,5 vuilniszak vol met blikjes, plastic en glazen flesjes, snoeppapiertjes, chipszakken, mondkapjes, handschoenen, sokken, peuken, ballen enzovoort”, vertelt David Zuilhof van het JCI. “Amstelveen is nu een stuk schoner, hopelijk kunnen we het samen zo houden. Dat is goed voor ons milieu en ziet er ook fijn uit”.

D66-raadslid Saloua Chaara toonde zich verbaasd over de hoeveelheid zwerfafval die zij vond in de perken van Patrimonium, die mooi schoon en groen lijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.