Toekomstige bouwprojecten voor onderwijshuisvesting moeten duurzamer, flexibeler en op een circulaire manier. Dat vinden de GroenLinks-raadsleden Cheima Aouni en Ilika Polderman. De fractie ziet duurzaam prefab bouw als de oplossing. Dat is bouwen in modules, waarmee kan worden gereageerd op krimp of groei en het leerlingental, zegt het duo.

Ilika Polderman

Wegens het groeiende aantal leerlingen in Amstelveen en verbetering van de kwaliteit van schoolgebouwen verwacht de gemeente nog verschillende grote projecten. Maar het nu bestaande bouwproces vraagt veel tijd, inspanning en geld, redeneert GroenLinks. Die fractie pleitte al vaker voor het verduurzamen van de nieuwe schoolgebouwen. “Dit bleek telkens niet haalbaar”, zegt Polderman. “Nu komen we met een voorstel om deze wens werkelijkheid te maken.”

Modulair

“Door modulair bouwen kan op een duurzame manier een schoolgebouw makkelijk inspelen

Cheimaa Anoui. Foto: Katja Mali

op de groei en krimp van het aantal leerlingen. Modulair bouwen kan je vergelijken met het in en uit elkaar halen van Lego stenen,” legt raadslid Cheimaa Aouni uit.

Het bouwen gaat volgens haar een stuk sneller en bovendien veel duurzamer. De onderdelen worden in de fabriek gemaakt en op locatie in elkaar gezet. Als de lokalen niet meer nodig zijn kunnen de onderdelen gedemonteerd worden en op een andere locatie weer worden gebruikt. Deze circulaire manier van bouwen zorgt ervoor dat alle grondstoffen, producten en goederen oneindig hergebruikt kunnen worden, zegt GroenLinks.  ‘Modulaire schoolgebouwen zijn een mooi fysiek voorbeeld van de duurzame ambities van Amstelveen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.