Opnieuw is de oppositie met de coalitie in de gemeenteraad in botsing gekomen over de woningbouwplannen van B&W. GroenLinks, de grootste oppositiepartij, hekelt de bouw van vier villa’s en de bouw van twaalf koopflats aan de Handweg (Poeloever) voor wat de gemeente ‘middeldure’ prijzen noemt en stemt in de gemeenteraad dan ook tegen.  De voornamelijk liberale partijen in de coalitie (VVD en D66) zeggen verbaasd te zijn over de kritiek en voelt meet voor koop- dan voor huurappartementen.

Cheimaa Anoui. Foto: Katja Mali

Maar raadslid Cheimaa Aouni, die tijdens een raadscommissie al geen goed woord over had voor het nieuwe plan, zegt dat haar fractie het woonbeleid van het college ‘helemaal zat’ is. Volgens haar zijn de flats absoluut niet geschikt voor starters met een modaal inkomen, zoals B&W zeggen. “De schaarse ontwikkelgronden in Amstelveen moeten ingezet worden voor het realiseren van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters, jongeren, ouderen die willen doorstromen en alle mensen met een modaal inkomen”, zegt ze. “Er zijn wat mij betreft al voldoende onbetaalbare woningen in Amstelveen”.

Villa’s

Zij wijst er op dat het bouwterrein aan de Poeloever het eigendom is van de gemeente,

Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon

namelijk de daar liggende volkstuintjes. Volgens haar is het een utopie dat appartementen van 50 tot 70 m2 voor €310.000  €363.000 gekocht kunnen worden door mensen met een gemiddeld inkomen. “En dan heb ik het nog niet eens over de villa’s. Dit project gaat geen enkele starter, jongere, oudere, leraar, politieagent, zorgmedewerker of wie dan ook met een modaal inkomen helpen”. Overigens beschikt de coalitie, die buiten de liberale fracties over bijwagen PvdA bestaat, over een meerderheid in de gemeenteraad, dus het voorstel van B&W zal er wel doorkomen.

Twee kamers

Die is het intussen helemaal niet eens met GroenLinks, die op het terrein van tuincentrum Life & Garden en Van Diemen Funsports (watersport) liever betaalbare woningen ziet. Die komen er, zegt de coalitie, maar GL vroeg aan de PvdA wat die dan betaalbaar vindt.

Van de appartementen worden er vier met twee kamers verkocht voor € 310.000 en acht met maximaal drie makers voor € 363.000. De VVD en D66 vinden dat redelijke prijzen. Wethouder Floor Gordon van die laatste partij zegt dan ook verbaasd te zijn over de kritiek op het door haar als verantwoordelijke voor Ruimtelijke Ordening voorgestelde plan.

Doorstroming

Volgens haar voorziet dat in de door de gemeente gewenste doorstroming, een steeds weer opduikend speerpunt van haar beleid. Het past ook in de woonagenda die de gemeenteraad heeft aangenomen, zegt ze. Zij denkt er niet over de plannen te veranderen.

Zij vindt daarmee VVD-wethouder Herbert Raat aan haar zijde. Die is voorstander van en koophuis en ziet weinig in huur, waarbij hij ook wijst op de huidige lage rente bij hypotheken. Zowel SP als GroenLinks hebben zich steeds uitgesproken voor sociale huurwoningen. Volgens B&W zijn er daarvan genoeg en moet men die zeker niet bouwen op een A-locatie aan de Poel. Maar volgens GroenLinks zijn de woningen die er nu worden gebouwd wegens hun omvang absoluut niet aantrekkelijk voor jonge gezinnen.

1 REACTIE

  1. Geen wonder dat GL nu eens uithaalt, nadat met name de VVD 10 jaar afbraakbeleid heeft gevoerd tav soc woningbouw. Alleen al 2000 stuks minder sinds 2015. Allemaal onder aanvoering van Raat. Je zou bijna hopen dat dat er geen instroom meer plaats vindt in het basisonderwijs, zorg, politie enz. Ga zo door D66 en VVD. Vroeg of laat loop je met je kop toch wel tegen een betonnen muur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.