Hoewel het verstenen van (vooral voor-) tuinen toeneemt, waarover vorige week nog in de gemeenteraad werd geklaagd, start wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid morgenmiddag op de parkeerplaats bij het raadhuis tussen 16 en 17 uur de campagne ‘Groen moet je doen’. Daarbij kunnen Amstelveners een winterharde plant ophalen, zolang althans de voorraad strekt.

Het doel van de campagne is Amstelveen, ondanks de verdichting door bouwprojecten, net de hulp van inwoners groener te maken. Die kunnen trouwens ook ideeën voor vergroening aandragen via denkmee.amstelveen.nl, het online participatieplatform van de gemeente. Er is 100.000 euro beschikbaar.

 Minibos

Het gaat om kleinschalige initiatieven zoals een vlindertuin, een minibos of een groene bibliotheek voor het ruilen van zaden of stekjes, zeg de gemeente. Amstelveen is een groene stad, vindt Gordon, waar medewerkers met passie plantsoenen, parken en bomen verzorgen. Hoewel er pas 6000 bomen ten behoeve van de verbreding van de A9 zijn gekapt.

Regelingen

Floor Gordon bij ‘zonneweide’

Maar Gordon wijst op diverse gemeentelijke ‘groene’ regelingen, zoals de subsidie voor groen op gebouwen subsidie en een geveltuintje van een halve meter die op aanvraag voor elk gebouw kan worden aangelegd op gemeentelijke grond.

Vier groenrondes

De gemeente heeft Amstelveen in vier gebieden opgedeeld. In elk gebied kunnen inwoners ideeën aandragen en daarop stemmen. Uiteraard maakt de gemeente zelf uit of die worden uitgevoerd, maar zei zegt dat samen met de indieners te doen. Dat gebeurt tijdens een ronde langs de plekken waarop de suggesties betrekking hebben. ‘De groenadviseurs vertellen tijdens deze ronde of en hoe zij de ideeën kunnen vervullen’, zegt de gemeente. ‘De keuze is o.a. afhankelijk van financiële haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Aansluitend start waar mogelijk de uitvoering.’ Het eerste gebied waarin wordt gewerkt zijn de buurten Groenelaan en Keizer Karelpark. Men kan ideeën voor de eerste selectieronde indienen tot en met 11 oktober. Pas volgend jaar volgen de ‘groenrondes’ van de andere wijken, waar men overigens nu al ideeën kan spuien, via denkmee.amstelveen.nl. Kijk ook op www.amstelveen.nl/groenmoetjedoen voor alle informatie over de campagne en tips gevels en tuin te vergroenen.

1 REACTIE

  1. Ik ben het wel met haar eens, maar dan moet ze ook de hand in eigen boezem steken. Er is wel een ontzettende kaalslag vanwege nieuw beton en asfalt aan de gang in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.