De gemeente voor € 1.359.300 het bestaande gymlokaaltje van de basisschool voor speciaal onderwijs ‘De Bloeiwijzer’ aan Den Bloeyenden Wijngaerdt uitbreiden. Daar komt op basis van een amendement in de gemeenteraad nog € 55.900 bij voor een speciale inrichting. De gemeenteraad lijkt het met die ruim € 1,4 miljoen wel eens, bleek woensdagavond tijdens de raadscommissie Burgers & Samenleving (BS). De vernieuwde gymzaal is ook voor kinderen uit de hele wijk Bankras beschikbaar.

De nieuwe gymzaal wordt ingericht met moderne techniek waardoor leerlingen van De Bloeiwijzer makkelijker en meer kunnen sporten. Leerlingen van de Bloeiwijzer, tot stand gekomen door fusie van de voormalige scholen voor speciaal onderwijs De Wending en De Schakel, zijn door een mentale handicap kwetsbaarder dan hun leeftijdgenoten.

Onder norm

Sport heeft een positieve invloed op hun weerbaarheid, zelfvertrouwen, talentontwikkeling en emotionele- en gedragsproblemen, redeneren gemeente en schoolleiding. Uit onderzoek blijkt dat circa 69% van de leerlingen nu ‘onder’ of ‘ver onder’ de landelijke norm voor motorische ontwikkeling scoort. Dat zorgt er mede voor dat een groot deel van de kinderen met overgewicht kampt, zegt de gemeente.

Behalve De Bloeiwijzer krijgt ook de montessorischool De Linde aan de Lindenlaan drie ton voor de uitbreiding met twee lokalen en wordt ruim € 293.000 toegevoegd aan het budget voor onderwijshuisvesting in 2021. Raadslid Chaara van D66 zei ‘heel blij’ te zijn met voorstel van B&W. Maar Marina Casadei van de SP wilde weten wat het begrip ‘pilot’ in dat voorstel inhield. “Komen er meer scholen met dergelijke aanvragen?” vroeg ze.

AmstelveenSport

Wethouder Frank Berkhout van Onderwijs zei dat de nieuwe sportvoorziening in Bankras in samenwerking met AmstelveenSport wordt beheerd, opdat die voor de hele wijk kan dienen.

Gezonde jongeren

De gemeenteraad wil kwetsbare jongeren extra stimuleren wat hun sport- en beweeggedrag betreft en nam vorig jaar daartoe een amendement aan, opdat meer wordt geïnvesteerd in preventieprogramma’s en bewegingsonderwijs voor de specifieke groep van onder meer De Bloeiwijzer.

Volgens Berkhout verdient die kwetsbare groep extra aandacht. “Deze leerlingen zijn vaak niet op hun plek bij sportverenigingen omdat ze een andere aanpak nodig hebben, die trainers niet of onvoldoende beheersen. Ook krijgen ze geen of lastiger aansluiting met andere kinderen omdat zij op een andere school zitten. De Bloeiwijzer is vaak de enige plek waar ze bewegen.”

Lijnenspel en apps

De nieuwe gymzaal krijgt een interactieve vloer waarmee de gymleraar zelf bepaalt welke lijnen wanneer op de grond te zien zijn. Dat maakt het voor leerlingen, die gevoelig zijn voor prikkels, makkelijker het spel te begrijpen en zich daarop te concentreren. Verder krijgt de gymzaal een zogenaamde Smart Wall waarmee animaties op de muur te zien zijn die leerlingen stimuleren om te bewegen. En er komt een grote trampoline, populair bij de leerlingen, waarbij ze oneindig kunnen “veren” op hun eigen niveau, zelfs liggend of zittend. Op ieder niveau kan de leerling hier veel plezier mee beleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.