De gemeentelijke subsidiepot van € 200.000 voor groene daken is op. De gemeenteraad stelde die twee ton medio 2016 ter beschikking en het college heeft vorig jaar mei de subsidievoorwaarden voor de regeling Groen op Gebouwen verruimd. Sindsdien vragen steeds meer Amstelveners subsidie aan, zegt de gemeente.

Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid zegt ‘zeer tevreden’ te zijn. Danzij de subsidie kwamen er dit jaar ruim 150 groene daken (5000 m2 groen) bij. Zij verwacht overigens dat de subsidiepot opnieuw door de gemeenteraad wordt gevuld en komt voor degenen die tevergeefs een aanvraag indienden alvast met het voorstel vijftig mille te voteren.

Biodiversiteit

Die dragen bij aan een langere levensduur van het dak, zorgen voor koeling van het gebouw in de zomer, geluidsdemping en zijn een goede waterbuffer bij heftige buien, meldt Gordon. “Ook dragen de planten op het dak bij aan biodiversiteit, maar meestal nog veel belangrijker voor de eigenaren: ze zijn veel aantrekkelijker om op uit te kijken dan op bitumen of kiezels.” Zij verwacht, zoals gezegd, continuering van de regeling door de gemeenteraad.

50 mille extra

Om te voorkomen dat inwoners en mogelijk ook bedrijven, die net een subsidieaanvraag hebben ingediend of een subsidieaanvraag in voorbereiding hebben, buiten de boot vallen voor de Groen op Gebouwen subsidieregeling is de gemeente van plan nog dit jaar dus extra € 50.000 beschikbaar te stellen. Dat geld komt uit de al gereserveerde financiële middelen in de voorziening ‘Duurzaamheidsreserve’.

Twee jaar

Daarnaast doet het college het voorstel aan de gemeenteraad om de regeling de komende twee jaar te continueren. Inwoners die na het bereiken van het subsidieplafond in augustus 2020 een aanvraag hebben ingediend, worden op dit moment op een reservelijst geplaatst. Als de raad in november instemt met de plannen, wat overigens is te verwachten,  worden zij hierover geïnformeerd en neemt de gemeente de aanvragen alsnog in behandeling. Alle informatie over de subsidie en de voorwaarden zijn te vinden op amstelveen.nl/subsidies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.