Landschap Noord-Holland maakt zich zorgen om de groeiende economische activiteiten en de bouw, die al jarenlang natuur opslokken, met grote gevolgen voor de biodiversiteit en volksgezondheid. Daarom komt de natuurorganisatie in actie en organiseert een campagne voor uitbreiding en versterking van de Noord-Hollandse natuur met 1.000.000 m2 binnen het NatuurNetwerk Nederland.

De binnenstad van Haarlem op een kraakheldere dag. Foto: Aerovista. 

“Een kwestie van snel reageren als zich een kans voordoet om grond aan te kopen”, zegt gebiedsmanager Do van Dijck van Landschap Noord-Holland. “Het is altijd spannend en een ingewikkeld proces.”

Onder druk
Het is vechten om de ruimte in Noord-Holland. Natuur verdwijnt, steden breiden uit, centra voor distributie en dataopslag worden groter, infrastructuur van wegen verandert en ook duurzame initiatieven als windmolenparken en zonneweides vragen om een plek. Er blijft steeds minder ruimte over om te ontsnappen aan de drukte.

Daarom heeft Landschap Noord-Holland haast en wil ze zo snel mogelijk gebieden aankopen om zo natuur veilig te stellen voor de eeuwigheid. De organisatie financiert de grondaankopen met inkomsten uit het Noord-Hollands Natuurfonds. Natuurliefhebbers en particulieren kunnen doneren aan dit fonds. Voor € 7,50 koopt men al een vierkante meter grond en helpt men mee om natuur meer ruimte te geven.

Groen voor mensen

In de chaotische en stressvolle tijd aan het begin van de coronacrisis waren het de groene

Knooppunt Holendrecht. Foto: Jan Ruip

plekken waar men zich even kon opladen. Nederlanders zijn de corona periode beter doorgekomen, omdat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur, zegt Van Dijck. Motivaction heeft daarnaar onderzoek gedaan in opdracht van Vogelbescherming Nederland. De resultaten laten zien dat men veel behoefte heeft aan toegankelijke natuur in de buurt en dat het belangrijk is om te investeren in groen. Meer informatie is te vinden op www.nhnatuurfonds.nl.

Foto boven: Menno Schaefer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.