Het ministerie van Justitie en Veiligheid startte de campagne Senioren en Veiligheid, die ook door de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens van harte wordt ondersteund. ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is de slogan van de campagne, die volop tips voor ouderen zit, om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van criminaliteit. En over wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Burgemeester Tjapko Poppens

Gedurende vier weken komt verschillende vormen van criminaliteit aan de  orde. “Het is belangrijk dat ouderen zich veilig voelen in onze gemeente”, zegt  Poppens. Overigens worden volgens hem ouderen niet vaker het slachtoffer van criminaliteit dan mensen in andere leeftijdsgroepen. “Maar wij blijven investeren in voorlichting en preventie. De campagne geeft ouderen informatie en tips, zodat zij alerter en weerbaarder worden. Zo wordt het minder makkelijk voor oplichters.”

Slachtofferschap
Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld  WhatsApp) toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden. Iedereen kan hier slachtoffer van worden, dus ook ouderen. De campagne komt met tips om oplichting te voorkomen.

Voor slachtoffers van criminaliteit is het belangrijk dat dit bespreekbaar wordt en er aangifte wordt gedaan. Ook hiervoor geeft de campagne tips, die natuurlijk bruikbaar zijn voor iedereen. Dus ook voor kinderen, buren en verzorgers.

Programma
Elke week van september heeft een ander thema: 1 tot en met 7 september – Meekijken bij pinnen; 8 tot en met 14 september – Babbeltrucs; 15 tot en met 21 september – Hulpvraagfraude; 22 tot en met 28 september – Phishing.

Online

Online worden er elke week voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst. Die hebben Kees Hulst, acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, in de hoofdrol. Veel partijen sluiten zich aan bij de campagne, zoals gemeenten, ouderenbonden, de politie, banken en Slachtofferhulp Nederland.

Webinar
Elke dinsdag vindt om 10.30 uur een rechtstreeks te volgen webinar plaats op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.